Щодо тарифів на теплову енергію за січень ц. р.

     Під час прес-конференції перед присутніми виступив заступник директора з комерційних питань  КП БМР «Білоцерківтепломережа» Сергій Ходань.

     Сергій Ходань зауважив, що з початку опалювального сезону нарахування тарифів за теплопостачання проводилось з урахуванням двох рівнів забезпеченості житлового фонду засобами обліку теплової енергії - менше 50 відсотків оснащеності та більше 50 відсотків оснащеності. Розрахунок плати за послуги з централізованого опалення мешканцям будинків, не обладнаних приладами обліку теплової енергії проводиться відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №865 від 30.11.2016 року.

     Заступник директора з комерційних питань комунального підприємства зазначив, що нарахування плати за теплоносії за жовтень-грудень 2016 року здійснювалось відповідно до п.1 ч.2 даної Постанови на підставі середньозважених для м. Біла Церква показників споживання теплової енергії поточного розрахункового періоду. Сплата за теплоносій визначена споживачам, згідно з показниками будинкових засобів обліку теплової енергії, які перебувають на абонентському обліку виконавця послуг, за умови оснащеності житлового фонду засобами обліку теплової енергії не менше 50 відсотків. Дані лічильники були повірені та функціонували протягом всього розрахункового періоду.

     Проведення нарахувань по вищезазначеному тарифу стало можливе тому, що за рахунок місцевого бюджету 2016 році більше ста багатоповерхівок міста було оснащено комерційними вузлами обліку теплової енергії. Внаслідок цього відсоток оснащення житлового фонду Білої Церкви будинковими приладами обліку теплової енергії сягнув 51%.

     «У 2017 році виникли скарги мешканців міста на некоректні показники будинкових приладів обліку. По деяким будинкам тариф за грудень 2016 року становив 50 грн/м2 та вище. Це призвело до того, що протягом січня ц.р. такі будинкові прилади обліку були зняті з реєстрації для проведення позачергових державних повірок. Також, в деяких будинках відбулись крадіжки або пошкодження будинкових приладів обліку теплової енергії невідомими особами, ряд лічильників вийшли з ладу або за межі міжповірочного інтервалу. Внаслідок цього відсоток оснащеності багатоквартирних будинків приладами обліку теплової енергії по м. Біла Церква в січні ц. р. склав 48%», - відмітив Сергій Ходань.

     Відповідно до п.2 Постанови Кабінету Міністрів України № 865, у населених пунктах з рівнем оснащеності житлового фонду приладами обліку менше 50%  при обчисленні вартості  теплової енергії застосовується середня розрахункова температура зовнішнього повітря для відповідного населеного пункту. Дана температура повітря в січні ц.р врахована в установлених тарифах на послугу з централізованого опалення.  Також, до вищевказаної вартості послуг врахована середня фактична температура зовнішнього повітря розрахункового періоду для відповідного населеного пункту .

     Враховуючи вищезазначене, Сергій Ходань зауважив, що за офіційними даними метеорологічної станції м. Біла Церква фактична середньодобова температура зовнішнього повітря в січні ц.р. склала  - 5,6°С.  Отже, при нарахуванні плати за послуги опалення у січні поточного року вартість опалення за один квадратний метр опалювальної площі квартири у будинку без теплового лічильника складає 43,57 грн.

     «Відшкодування даного тарифу для осіб, які отримують пільги, буде відбуватись в повному обсязі в розрахунковий місяць, а для отримувачів субсидій перерахунок по фактичному тарифу буде зроблено в кінці опалювального сезону», - сказав Сергій Ходань.

     Також, в ході прес-конференції виступив міський голова Геннадій Дикий, який зазначив, що вартість послуг з використання теплової енергії є можливо некоректною.

     «Я надав протокольне доручення Департаменту житлово-комунального господарства міської ради провести перевірку щодо правомірності нарахування вартості теплової енергії за спожиті послуги теплопостачання. Про результати даної перевірки ми додатково повідомимо громадськість»,- сказав міський голова.

     Геннадій Дикий відмітив, що на 2017 рік міською владою заплановано встановлення теплових лічильників для багатоповерхових будинків на суму близько шести мільйонів гривень. Це слугуватиме зниженням плати за теплоносії для жителів м. Біла Церква.


Опубліковано: 14 лютого 2017 року
Поділитися