Про порядок організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах Білої Церкви

27 листопада відбулася прес-конференція начальника управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрія Петрика. Зокрема, він зупинився на інформації про стан організації харчування у дошкільних навчальних закладах. А саме акцентував увагу на законодавчій базі, порядку організації закупівлі продуктів харчування, а також порядку організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах Білої Церкви.

 

Юрій Петрик наголосив, що тендерна процедура закупівлі продуктів харчування розпочинається із новим бюджетом, з 1 січня кожного року. Закупівлі проходять двічі на рік. У січні закуповуються такі продукти, як олія, цукор, крупи, кисіль, риба, кисломолочні продукти – сметана, молоко, а також печиво, вафлі, масло, м'ясо, хлібобулочні вироби, сир твердий, яйця курячі. Також у січні закуповуються такі продукти, як повидло, дріжджі, борошно, какао, томатна паста, кефір, макарони, зелений горошок.

 

Овочі і фрукти заготовляються, як правило, з нового врожаю. У вересні здійснюється закупівля картоплі, моркви, буряку, цибулі, капусти, меду, сухофруктів, соків фруктових та яблук. Закупівля саме таких продуктів обумовлена визначеним двотижневим циклічним меню, переліком продуктів, дозволених санітарно-епідеміологічною станцією, і саме цих вимог потрібно дотримуватися.

 

«Як правило, по закінченню тендеру продукти поставляються протягом 2-3 тижнів – залежно від того, як підписані договори. Тому управління освіти і науки намагається наперед провести тендерні закупівлі до нового року, аби з початком нового фінансового року діти були забезпечені продуктами», - відмітив Юрій Федорович.

 

Юрій Петрик наголосив, що ціни на перераховані вище продукти, які закуповувалися в січні ц.р., значним чином зросли. Такі продукти, як олія, цукор, кисіль, риба, сир кисломолочний, сметана, молоко, печиво, крупи, масло, хлібобулочні вироби, сир твердий, яйця курячі наразі поставляються в кожний дошкільний навчальний заклад вчасно, і вони наявні в достатній кількості для того, аби організувати харчування.

 

До того ж, продукти поділяються на дві частини – ті, що швидко псуються і ті, що мають тривале зберігання. Останні заводяться в ДНЗ одразу цілими партіями з розрахунку кількості дітей в дошкільному навчальному закладі і кількості днів, протягом яких вони будуть харчуватися. Продукти, що швидко псуються, а це сир кисломолочний, масло та ін. – завозяться окремими порціями залежно від замовлення ДНЗ.

 

«Показовим, наприклад, стала закупівля яєць у цьому фінансовому році. Договір на постачання цього виду продукції передбачав їхню вартість у розмірі 13,4 грн за десяток. Але, якщо проаналізувати сьогоднішні ціни в закладах торгівлі, такої ціни фактично немає. Отже, той обсяг коштів, який був виділений на початку фінансового року на закупівлю яєць за ціною 13,4 грн, на сьогодні вичерпаний. Тому в наших навчальних закладах такого виду продукції, як свіжі курячі яйця, немає», - пояснив Юрій Петрик.

 

Аналогічна ситуація із м’ясом, що його управління освіти і науки міської ради мало закупити двох видів – свинина і яловичина (без кісточки, обвалене). Ціна за договором становила 80 грн/кг. Але на сьогодні такої ціни також немає.

 

«Якщо ціна на одиницю товару змінюється протягом певного періоду більш як на 40%, постачальник не має можливості надавати таку продукцію і має право розірвати договір, - наголосив Юрій Петрик. - Саме така ситуація виникла із постачанням м’яса, коли постачальник відмовився надавати даний вид продукції. Спроби провести додатковий тендер, а вони робилися два рази, не дали жодного результату, оскільки ціна на ринку даного товару вже була вища від заявленої нами. Гранично допустимі межі зміни цін – 10%».

 

Юрій Петрик відмітив, що м'ясо – свинину та яловичину мали намір замінити на курятину. При цьому також було організовано проведення тендеру, і він відбувся. Але один із учасників закупівель подав скаргу в антимонопольний комітету, що призвело до припинення торгів. У результаті договір на поставку такого виду продукції немає. Тому м’ясні вироби по можливості замінюють рибою.

 

Стосовно овочів та фруктів, то всі вищеперераховані продукти на даний час у повному обсязі завезені в дошкільні навчальні заклади і є в наявності.

 

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради наголосив, що тендерне законодавство у тому вигляді, в якому ним користуються, є недосконалим, адже не дає можливості гнучко змінювати умови договору при змінах цін. Разом з тим, обсяги коштів, виділені на закупівлю продуктів, закінчилися, і щоб придбати певний вид продукції у певному обсязі, потрібно знову виділяти кошти через сесію міської ради. Проте навіть якщо це зробити, виникне автоматичне збільшення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

 

Як відомо, відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, 50% вартості харчування сплачують батьки, а 50% - місцевий бюджет. Як тільки буде додано кошти на організацію харчування, автоматично і пропорційно до цього зміниться й сума коштів, яку мають сплатити батьки та місцевий бюджет. Нині батьки поки що не погоджуються на зміну вартості харчування.

 

«Ціни, за якими закуповуються продукти харчування, нижчі за ринкові, але вищі за ті, які були на початку року. Тому, враховуючи те, що продукція була розрахована на всіх дітей, які щоденно відвідують ДНЗ, а фактично відвідують не всі і не щодня, - вдається перекривати ті потреби в коштах, які потрібні для організації харчування», - пояснив Юрій Петрик.

 

Також додав, що у Білій Церкві ще до введення системи електронних закупівель на електронному майданчику, а також до запровадження системи «Прозорро», були звернення через ЗМІ, до громадських організацій, батьківського комітету з проханням бути присутніми на тендерних закупівлях. Усі тендери також висвітлювалися, цей процес був максимально прозорим. На сьогодні, оскільки процес закупівлі проводиться в електронній мережі, через спеціалізовані майданчики, впливати на проведення тендерів немає жодної можливості. Тому штучно регулювати ціну неможливо.

 

Користуючись нагодою, начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик наголосив, що з метою контролю якості харчування у кожному навчальному закладі були створені брокеражні комісії.

 

«Моя принципова вимога – вводити до складу цих брокеражних комісій, окрім працівників навчального закладу, медичного персоналу, - представників батьківського комітету. Прошу виконувати цю роботу якісно, вчасно, аби мати інформацію про якість харчування дітей в усіх дошкільних навчальних закладах міста», - зазначив Юрій Петрик.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, Юрій Петрик відмітив, що тендерною процедурою враховується не тільки ціна продуктів харчування, але і їхня якість, а денна вартість харчування однієї дитини в дошкільному навчальному закладі становить 20 грн.



Опубліковано: 28 листопада 2017 року
Поділитися