Роз’яснення щодо впровадження пенсійної реформи

23 жовтня у м. Біла Церква відбулася прес-конференція для представників міських засобів масової інформації, в якій взяли участь народний депутата України Хвича Мепарішвілі та  начальник Білоцерківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Київської області Костянтин Будко.

 

В ході прес-конференції вони зупинилися  на одному із важливих реформувань, які наразі проводяться в державі  -  проведенні пенсійної реформи.

 

Зокрема, народний депутат України Хвича Мепарішвілі наголосив на тому, що особисто долучився до прийняття закону про пенсійну реформу, який був підписаний Президентом України 08 жовтня ц.р. Він має велике значення, адже визначає механізм підвищення пенсій громадянам.

 

Як зазначив депутат, на Київщині близько 500 тис. пенсіонерів отримали підвищення пенсії в межах від 500 до 550 грн.

 

«Якщо раніше була зрівнялівка, і пенсіонери з різним стажем отримували однакові пенсії, то не цей раз все по-іншому, і все залежить від того, скільки людина має стажу», - наголосив Хвича Мепарішвілі.

 

Також народний депутат відмітив, що збільшення пенсій відбувається за рахунок власних джерел – у результаті перевиконання державного бюджету, без залучення кредитних коштів.

 

«Процес збільшення пенсій та заробітних плат постійно перебуває на контролі. Чим більше держава зароблятиме коштів, чим більше податків буде сплачуватися, тим більші можливості з’являться для того, щоб пенсії та мінімальні заробітні плати зростали», - наголосив Хвича Мепарішвілі.

 

Більш детально на особливостях проведення пенсійної реформи зупинилися начальник Білоцерківського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України у Київській області Костянтин Будко та його заступник Олена Голуб.

 

Вони поінформували, що у Білоцерківському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Київської області станом на 01.10.2017р. отримують пенсії  95 875 громадян (по м. Біла Церква – 56111 особи). Середній розмір пенсії до проведення перерахунків згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148 від 03.10.2017р. по Управлінню складав 1730 грн, зокрема, по місту Біла Церква – 1801 грн, а в результаті перерахунку, проведеного з 01.10.2017р., склав по Управлінню – 2168 грн, а по місту Біла Церква – 2414 грн.

 

Пенсії у підвищеному розмірі отримають 89142 пенсіонерів, внаслідок чого на 50 536 423 грн  збільшилась потреба додаткових коштів на місяць, в тому числі по місту Біла Церква – на 34 млн 438 тис. грн.

 

Не збільшується розмір пенсій в тих пенсіонерів, кому пенсії призначено в 2017 році, так як їм при обчисленні пенсії уже застосовано показник середньої заробітної плати 3674,40 грн.

 

По значній кількості пенсійних справ, призначених в 2013-2017 роках, не збільшується розмір пенсії й за рахунок зміни показника оцінки вартості одного року страхового стажу, який знижений з 1,35% до 1%.  Також не збільшуються розміри пенсій, призначених за спецзаконами («Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус суддів», «Про наукову та науково-технічну діяльність» та інші).

 

Наразі  в опрацюванні перебуває 2500 пенсійних справ «кандидатів на перерахунки», які опрацьовуються у ручному режимі, оскільки з різних причин не охоплені автоматизованим масовим перерахунком.

 

За результатами перерахунку в жовтні місяці пенсіонери отримають за додатковими відомостями суми підвищень пенсій, які перевищують 140 гривень. Підвищення у межах 140 грн будуть виплачені у листопаді ц.р. разом із виплатою місячної пенсії за листопад.

 

Костянтин Будко також відмітив, що Управлінням щоденно, без вихідних та обідньої перерви, проводиться широка роз’яснювальна робота щодо дії пенсійної реформи шляхом:

- надання роз’яснень під час проведення прийомів громадян  - за період з 6 до 20 жовтня роздано 1500 інформаційних буклетів (при цьому в м. Біла Церква - 900);

- телефонами «гарячих» ліній;

- розміщення інформації на стендах громадських приймалень Управління, міської ради, на стендах ПФУ сільських і селищних рад Білоцерківського, Рокитнянського і Таращанського районів, в агентських пунктах прийому громадян зазначених районів, де також роздаються буклети;

- про зміни в пенсійному законодавстві жителі були інформовані через місцеве  радіомовлення, друковані ЗМІ;

- проводяться зустрічі з трудовими колективами міста Білої Церкви та Білоцерківського, Рокитнягського і Таращанського районів.

 

До управління протягом жовтня поточного року звернулося 8945 громадян, зокрема до відділу обслуговування громадян в м. Біла Церква – 5133 особи.

 

З метою покращення прийому громадян та зменшення черг  планується створення залів обслуговування громадян по мікрорайонах міста Біла Церква. Із запровадженням єдиної централізованої системи призначення та виплати пенсій надається можливість прийому громадян в будь-якому регіоні, незалежно від адреси реєстрації.      

 

Варто зазначити, що Уряд готує окремий законопроект про осучаснення пенсій військовим та деяким іншим категоріям громадян, на яких не поширюється дія Закону України «Про загальнообов’язкове державок пенсійне страхування».

 

Під час прес-конференції присутні дали відповіді на питання журналістів, які стосувалися запровадження пенсійної реформи.



Опубліковано: 23 жовтня 2017 року
Поділитися