Робиться все, щоб зупинити забруднення навколишнього середовища

07 липня у Білій Церкві відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань екології, природокористування, мисливства, водних ресурсів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій Київської обласної ради (голова - Роман Титикало).

Окрім членів комісії у засіданні взяли участь заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, депутати Київської обласної ради, які обрані від нашої громади, депутати Білоцерківської міської ради, представники міської влади та громадськості.

У рамках виїзного засідання, на розгляд звернення депутата Київської обласної ради VІІІ скликання Хвичі Мепарішвілі, було розглянуто питання щодо перевірки та відповідного реагування на вчинення неправомірних дій стосовно порушень екологічного та земельного законодавства, внаслідок діяльності ТОВ «Зевс». Мова йде про діяльність підприємства, яке працює у Білій Церкві по вул.Томилівській, 72А.

Окреслюючи  підняту проблему депутат Київської обласної ради Станіслав Поліщук зауважив, що надійшло звернення від громадян, що проживають у районі, де працює дане підприємство.

Жителі міста зазначають, що за спостереженнями, вже протягом трьох років, на вказаній території здійснюється утилізація ємностей з хімічними речовинами, які використовуються у сільськогосподарській діяльності та прострочених медикаментів ветеринарного призначення та для людей.  У результаті такої діяльності  забруднюючі речовини можуть потрапляти  у р.Рось та грунтові води.

Також відходи закопуються в землю, через що навкруги випалюється вся рослинність. Крім того, відбувається випаровування хімічних речовин, що спричинює сморід навколо, а у зоні, де працює підприємство проживають близько 5 тисяч мешканців, які страждають  від відходів виробництва.

Громадяни провели фото- та відеофіксацію порушень та шкоди, яку чинить підприємство та зібравши підписи, звернулися у ряд органів для реагування. Наразі екологічна інспекція, національна поліція, департамент житлово-комунального господарства міської ради, водоканал та інші відповідні органи провели необхідні заходи (проби грунта, води, повітря тощо).

Міський голова Геннадій Дикий звернувся з проханням до обласних депутатів про підтримку, аби державні органи здійснили відповідні заходи. Зауважив, що, на жаль, органи місцевого самоврядування не мають достатньо повноважень, аби заборонити, зупинити або здійснювати перевірку діяльності підприємства. Проте, було вжито заходів у рамках повноважень -  відбулися звернення до всіх компетентних органів. Як результат - на даному етапі вже ведуться слідчі дії; на частину обладнання накладений арешт, але частково підприємство продовжує працювати.

Детально про вжиті заходи місцевої влади поінформував заступник міського голови Анатолій Кравець. За його словами  після скарг, які надійшли, відділом екології ДЖКГ  були проведені виїзди на місце спільно з департаментом екології КОВА у  вересні і грудні 2021р.,  грудні 2022р. та травні 2023р. На основі виявлених фактів були надіслані звернення до екологічної інспекції столичного округу, яка також зреагувала у межах своїх повноважень. На сьогодні забруднена певна частина земельної ділянки, на що відкрито кримінальне впровадження національною поліцією (в рамках впровадження взяті проби грунтів). Звернулися із зверненням до екологічної інспекції з питаннями: чи надавався припис суб'єкту господарювання на ліквідацію забруднення; чи нараховувалися збитки, спричинені забрудненням навколишнього природного середовища; чи є результати аналізу грунтів, які бралися, аби знати якими хімічними речовинами забруднена земля і як ліквідовувати наслідки.

Разом з тим,  ДЖКГ залучило Аварійно-рятувальний загін до обстеження даної земельної ділянки (виявлено загазованість грунтів) проте, необхідний остаточний аналіз забруднень для розуміння як технологічно діяти: вилучати чи знезаражувати землю. Для цього направлені запити до  Державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України" і до  інших аналогічних установ аби вирішити питання ліквідації забруднення.

Крім того, маючи всю інформацію заплановано проведення засідання місцевої комісії з питань ТЕБ і НС, на якій буде розглянуто дане питання та визначено шляхи подальших дій місцевої влади.

Технічний директор ТОВ «Білоцерківвода» Вадим Заболотній також доповів про ситуацію і проведені заходи зі свого боку. Так водоканалом було обстежено місце скиду нечистот, виявлено дві незаконні врізки до каналізаційних мереж. Загрозою є те, що відбуваються скиди невідомих речовин і очисні споруди водоканалу мають знати який технологічний процес очищення задіювати. Недоочищені води можуть призводити до вимирання мікрофлори на очисних спорудах  та шкодити населенню, яке здійснює водозабір нижче за течією. На сьогодні несанкціоновані врізки ліквідовані, проте скиди через грунт ще є.  Крім того, на вказаній території підприємство побудувало незаконні будівлі на землях, де проходять мережі водопостачання та водовідведення.

Під час засідання також виступили заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, депутат Київської обласної ради Хвича Мепарішвілі, депутат Білоцерківської міської ради Андрій Король, представник від мешканців – Лариса Лиховей та інші. Учасники заходу детально окресли проблеми, які існують та обговорили шляхи їх вирішення. Акцентовано увагу і на незаконності розміщення ТОВ «Зевс» на даній земельній ділянці та встановлення ним огорожі. Всі наголосили на необхідності доведення вирішення даного питання до завершення – припинення нанесення шкоди довкіллю та відшкодування завданих збитків.

Підводячи підсумки та враховуючи напрацювання голова комісії Роман Титикало запропонував внести до протоколу пропозиції, які були одноголосно підтримані присутніми. Зокрема постійній комісії питань екології, природокористування, мисливства, водних ресурсів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій Київської обласної ради доручено:

-          підтримати звернення депутатів Київської обласної ради і громадськості щодо незаконної діяльності та забруднення навколишнього середовища ТОВ «Зевс»;

-          звернутися до правоохоронних органів (прокуратури та поліції) з проханням вжити заходів реагування в рамках кримінальних впроваджень,

-          направити відповідні звернення щодо співпраці у вирішенні даного питання з правоохоронними органами;

-          звернутися до департаменту екології та природокористування КОВА з прохання долучитися до вирішення ситуації;

-          звернутися до комісій з питань ТЕБ і НС у м.Біла Церква і у КОВА з проханням розглянути дане питання з т.ч. надзвичайної ситуації та прийняти рішення про зупинення роботи даного підприємства як такого, чия робота може призвести до надзвичайної ситуації із забруднення навколишнього природнього середовища;  

 - звернутися до Державної інспекції з архітектури та містобудування провести перевірку фактів  незаконного будівництва на інженерних спорудах приміщень; 

- звернутися до Держгеокадастру з проханням забезпечення контролю використання земельної ділянки ТОВ «Зевс».

Міський голова Геннадій Дикий наголосив, що 11 липня буде проведено засідання комісії виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій будуть враховані висновки даного засідання комісії.

Після завершення засідання присутні виїхали безпосередньо на місце, де працює ТОВ «Зевс», де оглянули територію та  поспілкувалися з власником.

 

 

Робиться все, щоб зупинити забруднення навколишнього середовища


Опубліковано: 07 липня 2023 року
Поділитися