Робимо місто світлішим і безпечнішим

Зовнішнє штучне освітлення міста є одним із найважливіших елементів його благоустрою та архітектурно-художнього оформлення. Окрім естетики та екології, якісне освітлення забезпечує комфорт та безпеку міста.

 

Протягом поточного року в Білій Церкві був запланований та виконаний чималий обсяг робіт зі встановлення та ремонту вуличного освітлення. На численні звернення жителів вулиць, де питання необхідності встановлення освітлення було зумовлено потребою в безпеці,  комунальним підприємством Білоцерківської міської ради «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління» проводилися роботи першочергово. Так, наприклад, завершено роботи з освітлення вул.Кагарлицька (колишня вул. ІІ Радгоспна), де більше 10 років освітлення було взагалі відсутнє. Крім того, зараз завершуються роботи з освітлення на вул.Коновальця. Зокрема в районі, де розташовані житлові будинки, буде встановлене світлодіодне освітлення з світильниками LED потужністю 52 Вт. Для порівняння, вони дають таке ж освітлення, як натрієві лампи потужністю 150 Вт.

 

Також здійснено модернізацію вуличного освітлення по провулку Селянському. Замінено 12 світильників РКУ з лампами розжарювання ЛОН-300 на LED світильники потужністю 25Вт та прокладено самоізольований провід (СІП) – 480м. Проведення модернізації дозволило зменшити споживання електроенергії з 3,6 кВт до 300Вт (як одна лампочка ЛОН) та покращити якість освітлення.

 

«Заміна ламп розжарювання на світлодіодні дає змогу заощаджувати в 5 разів більше електроенергії. А також зменшилися витрати на утримання та обслуговування світлофорних об’єктів. Раніше підприємство лише на світлофорних об’єктах замінювало від 10 до 30 ламп щомісяця. За 4 місяці в поточному році з ладу вийшла тільки 1 світлодіодна лампа (LED)», - розповів заступник директора комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління» Олександр Прилуцький.

 

У травні поточного року КП БМР «МШЕУ» були завершені роботи не лише з освітлення прибудинкової території Леваневського, 47/1, а й забезпечено освітлення арок будинку.

 

Варто відмітити, що при встановленні світильників враховуються й естетичні якості. Наприклад, на алеї бул.Олександрійський у минулому році встановлено світильники французького зразка (дизайнер – Мішель Тартел), а бульвар Грушевського буде оснащений світильниками на англійський манер. Важливу роль відіграє й навколишня архітектура та об’єкти інфраструктури, поряд з якими встановлюється ліхтар. Адже однаково якісно мають бути освітлені як тротуар, так і велосипедна доріжка.

 

У планах до кінця року завершити роботи на вул.Січневого прориву, виконати роботи з освітлення на таких вулицях, як: Осипенка, Митрофанова, Східна. Сучасне світлодіодне освітлення буде встановлене на вул. Раскової.

 

Усього на реконструкцію вуличного освітлення планується виділити близько 3,15 млн грн. Ще близько півмільйона – настановлення додаткового освітлення пішохідних переходів.

 

Завдяки співпраці з корпорацією NEFCO (Північна екологічна фінансова корпорація), зокрема після засідання робочої групи та визначення технічного консультанта від NEFCO, відбудеться написання спільного бізнес-плану, який буде переданий до м.Хельсінки, з метою фінансування проекту. Цим проектом планується зміна близько 2000 світильників на мікрорайоні Заріччя, а також заміна 15-20 км кабелю на самонесучий ізольований провід. Також написано та подано грант на отримання коштів для освітлення Залізничного селища; тривають перемовини з компаніями, які виконали заміну світильників на енергозберігаючі. У разі виконання роботи послуги цих компаній будуть оплачені за рахунок заощаджених на енергозбереженні коштів. Таким чином, користь отримає як місто, так і виконавець послуг.

 

Також планується створення системи диспетчеризації, адже нинішній диспетчерський центр не відповідає потребам сьогодення, перебуває на рівні 60-х років. Раніше диспетчерський центр діяв, він був збудований у 80-х роках на основі телефонних пар, але морально та фізично застарів, перестав працювати у зв’язку з високою вартістю послуг зв’язку – за кожну пару потрібно було сплачувати чималі кошти. Сьогодні систему можна побудувати за допомогою сучасних електронних засобів, які можна під’єднати до комп’ютера, запустити програму, що дозволяла б відстежувати всі процеси на лінії та відповідно реагувати. Нині це питання вирішується за допомогою об’їздів світлоточок, а це значно знижує оперативність дій.

 

Варто зазначити, що всього в місті 8658 світлоточок, з яких близько 4500 оснащені лампами розжарювання, які потребують заміни. Загальна протяжність ліній становить 350 км. Утримання існуючих мереж, та будівництво нових, потребує значних зусиль. І тут слід відзначити роботу всього колективу КП БМР «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління» (колишнє КП БМР «Білоцерківсвітло»).

 

«Особливо хотілося б відмітити таких працівників, як Юрій Богданович, що працює на посаді електромонтера з моменту створення нашого підприємства «Білоцерківсвітло»; водій Олег Янченко. Незважаючи на застарілі матеріально-технічні ресурси, а зокрема автомобілі, водіям вдається відмінно виконувати свою роботу. Досить важко знайти людей, які б погодилися працювати в екстремальних умовах, часто на значній висоті, тому цінуємо кожного нашого працівника», - зазначив Олександр Прилуцький.

Робимо місто світлішим і безпечнішим


Опубліковано: 05 липня 2017 року
Поділитися