Психологічна реабілітація учасників бойових дій у Білій Церкві: основні питання та шляхи їх вирішення

04 березня у приміщенні Білоцерківської міської ради відбулося засідання «круглого столу» на тему:  «Реабілітація учасників бойових дій» за ініціативи громадської організації «Перший український батальйон військових капеланів». Захід провели секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель та  голова громадської організації «Перший український батальйон військових капеланів» Руслан Бусько.

Під час засідання було зазначено, що в рамках практичної реалізації соціально-психологічного проекту «Центр реабілітації учасників бойових дій» даною громадською організацією в 2018 році було надано послуги психологічної реабілітації 6 учасникам бойових дій та одній особі з інвалідністю – за державні кошти, 2 учасникам бойових дій безкоштовно.

Представниками даної організації було зазначено, що у питанні надання психологічної реабілітації бійцям потрібно працювати на випередження, і певні здобутки в цьому напрямку вже є. І нині потрібно зробити все можливе, аби структурувати всі напрацювання і налагодити роботу, аби дати змогу бійцям усвідомити потребу в отриманні такої допомоги, не боятися довіритися фахівцеві тощо.

Також було зосереджено увагу на реалізації в Білій Церкві Державної цільової програмо з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції та осіб на період до 2022 року, Міської комплексної програми підтримки ветеранів війни та учасників антитерористичної операції на 2018-2020 роки, що затверджена рішенням Білоцерківської міської ради №1805-42-VII від 21 грудня 2017 року.

Учасники «круглого столу» у своїх виступах акцентували увагу на тому, що задля надання ефективних послуг із психологічної реабілітації учасників бойових дій необхідно вирішити низку питань щодо відпрацювання методів поширення інформації про програму реабілітації учасників бойових дій; досягнення взаємодії між різними організаціями, які займаються наданням послуг з реабілітації, та самими військовими, оскільки не всі бійці, які повернулися з передової, розуміють потребу і користь від психологічної реабілітації; запозичення досвіду із надання реабілітаційних послуг на прикладі інших міст; створення в місті єдиної установи, звернувшись до якої, людина, яка потребує реабілітації, отримала б інформацію стосовно того, хто і де надає такі послуги; створення єдиного медичного простору, що передбачатиме співпрацю різних медичних та реабілітаційних закладів з метою надання психологічної допомоги військовослужбовцям тощо.

Присутні на заході військовослужбовці, які пройшли курс психологічної реабілітації, поділилися своїми враженнями та думками з приводу доцільності надання таких послуг, розповіли, чим конкретно допомогли їм фахівці тощо. Зокрема наголосили, що послуги з психологічними реабілітації є дуже важливими, і в Білій Церкві є всі необхідні умови, аби військовослужбовці проходили реабілітацію, не виїжджаючи з міста, перебуваючи в колі сім’ї тощо.

Під час заходу було також розглянуто низку питань стосовно можливостей надання приміщення для створення стаціонарного центру реабілітації для учасників бойових дій; проходження реабілітації в низці міських комунальних закладів медичного профілю, а зокрема Бальнеологічному відділенні Білоцерківської міської госпрозрахункової поліклініки профоглядів тощо.

У засіданні «круглого столу» взяли участь: депутат Київської обласної ради Сергій Яременко, депутати Білоцерківської міської ради Володимир Бабенко, Ігор Гейло, Андрій Король, заступник міського голови Інна Новогребельська, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості, Білоцерківського об’єднаного міського військового комісаріату, військової прокуратури, Білоцерківського військового госпіталю, військовослужбовці 72 Окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Психологічна реабілітація учасників бойових дій у Білій Церкві: основні питання та шляхи їх вирішення


Опубліковано: 04 березня 2019 року
Поділитися