Увага: глаукома!

Щороку, 06 березня, відзначається Міжнародний день боротьби з глаукомою. Ця дата була започаткована у 2008 році з  ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми.

Серед захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає в тому, що при відсутності своєчасно розпочатого лікування фінал цієї хвороби один- невиліковна сліпота. За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», на даний час глаукома є однією з основних причин сліпоти та слабкозорості.

Глаукома  - це хвороба, яка характеризується підвищеним тиском в очному яблуці, що призводить до атрофії зорового нерва. Захворювання може довгий час протікати у прихованій формі, і часто людина приходить до лікаря вже тоді, коли зір починає втрачати гостроту. У разі своєчасно розпочатого лікування збільшується ймовірність того, що процес атрофії зорового нерва буде зупинений.

Розрізняють вроджену,  закритокутову, відкритокутову і вторинну глаукоми.

У 20% пацієнтів діагностується закритокутова  глаукома. У більшості випадків, ця форма захворювання розвивається у далекозорих людей віком старше 40 років. Основним проявом хвороби є підвищений внутрішньоочний тиск.

При відкритокутовій глаукомі хворі скаржаться на головний біль, розлади зору у вигляді «туману» перед очима та райдужних кіл навколо джерел світла. Клінічна картина іноді посилюється і тоді спостерігається падіння гостроти зору, а також звуження його полів.

Вторинна глаукома може бути наслідком перенесеної операції на органах зору, травм очей або прийому певних медикаментів.

Діагноз «глаукома» може встановити лише лікар-офтальмолог, оскільки для цього потрібна спеціальна апаратура: пневмотонограф, щілинна лампа, комп’ютерний томограф для дослідження очей. Важливим також є визначення чутливості зорового нерва, обстеження полів зору, проведення ультразвукового дослідження ока та гоніоскопії (визначення кута камери ока).

На сьогоднішній день існує 3 способи лікування глаукоми: медикаментозний, лазерний та мікрохірургічний.

У разі підтвердження діагнозу (при І стадії глаукоми) пацієнту призначають  очні краплі з метою зниження внутрішньоочного тиску.

Якщо в результаті медикаментозного лікування потрібного  ефекту не досягнуто, або ж встановлено діагноз «закритокутова глаукома», використовується лазерна терапія. Вона проводиться в амбулаторних умовах.

При неефективності лазерної терапії призначається мікрохірургічна операція.          

Оскільки повністю вилікувати глаукому в занедбаній стадії неможливо, особливе значення має її профілактика та своєчасна діагностика.

 Після досягнення 40- річного віку треба регулярно перевіряти очний тиск. У разі, якщо найближчі родичі страждали від глаукоми, потрібно бути ще більш уважним: проходити регулярне обстеження зорового нерва, а при необхідності - проводити комп’ютерну томографію ока.

Бережіть свій зір, систематично відвідуйте лікаря-офтальмолога! Пам’ятайте, що головною запорукою успішного лікування глаукоми є її максимально раннє виявлення!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 04 березня 2019 року
Поділитися