Прийняти виважене рішення – захистити права дитини

Останнє засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради, яке відбулося 29.11.2017 року, під головуванням начальника служби у справах дітей Кисельової В. М., надовго запам’ятається всім присутнім.

 

Особливої гостроти набуло обговорення питання щодо визначення порядку участі батька у вихованні двох малолітніх синів, старшому з яких 5 років, а меншому всього лише 7 місяців. Всіх присутніх вразив той факт, що батько залишив сім’ю, коли дружина перебувала на 9 місяці вагітності. З’ясувалося, що під час сімейних сварок він навіть дозволяв собі фізичне насильство над вагітною жінкою, і як виявилося, на даний час чоловік проживає із педагогом-вихователем старшого сина колишнього подружжя.  На час розлучення подружжя вона також уже була вагітною.

 

Що це? Велике кохання чи надзвичайна розбещеність і цинічність, аморальність і безвідповідальність? Чи можна відсутністю навичок усвідомленого батьківства виправдати будь-які вчинки батьків?

 

Членам комісії необхідно було терміново приймати конкретне рішення з обговорюваного питання, керуючись  чинним законодавством та першочерговими інтересамти дітей, які мають право на безперешкодне спілкування з батьком, котрий проживає окремо. Саме це і було враховано при прийнятті колегіального рішення. Але питання моралі, совісті й честі всіх осіб, причетних до цієї родинної драми, залишаться поза правовим актом, який, за рекомендацією комісії, буде прийнято органом опіки та піклування.

 

Хвилює й те, що з часом все збільшується кількість звернень щодо позбавлення батьків батьківських прав. На цьому засіданні комісії розглядалося аж пять таких випадків. І всі заяви матерів, на жаль, були задоволені.

 

За результатами розгляду справ на засіданні комісії службою у справах дітей підготовлено 5 проектів рішень органу опіки та піклування, які будуть розглянуті  на черговому засіданні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, та 4 висновки органу опіки та піклування до суду з питань, що стосуються захисту прав дітей.




Опубліковано: 01 грудня 2017 року
Поділитися