Про організацію роботи дитячих садочків у літній період

    Під час прес-конференції міський голова  наголосив, що на минулій сесії міської ради  було затверджено звіт про виконання бюджету м.Біла Церква  за І квартал 2017р.

 

    З даного питання міський голова Геннадій Дикий зазначив: «Ми маємо непогані показники перевиконання бюджету розвитку на 19,5 млн.грн.  Ці кошти будуть спрямовані на виконання робіт в таких сферах як: дорожнє господарство, охорона здоров’я, освіта, культура, спорт та ін». 

 

    Як і в минулому році в міському  бюджеті передбачено кошти на поточні та капітальні ремонти навчальних закладів. Виконання цих робіт розпочнеться після закінчення навчального періоду.  В дошкільних навчальних закладах  ремонти також  будуть проводитися влітку, коли садочки відвідує найменша кількість дітей. Про режим роботи садочків в літній період і в період проведення ремонтних робіт міський голова запросив детально поінформувати  начальника управління освіти й науки міської ради  Юрія Петрика. 

 

    Він зазначив, що оскільки проведення ремонтних робіт у присутності дітей є порушенням Санітарного регламенту  дошкільних закладів, то  об’єднання дошкільних закладів улітку в Україні стало традиційною практикою – Вінниця, Луцьк, Київ, Івано-Франківськ, Харків, Херсон,  Житомир, Хмельницький, Рівне,Львів, Чернівці, Черкаси, Тернопіль, Ужгород, Умань, Буча, Бровари, Ірпінь, Фастів, Узин, Білоцерківський район. 

 

    Упродовж останніх кількох років у літній період у дошкільних навчальних закладах міста відбувається об’єднання груп або призупиняється функціонування закладу на певний час у зв’язку з ремонтами.

 

    Для проведення ремонтних робіт у 2016-2017р.р. з міського бюджету значно  збільшено видатки  на кожен заклад.

 

    Так, якщо в 2015 році на косметичний ремонт одного садочку виділялося  4 тис.грн., то в поточному році  - 33тис.грн. На капітальний ремонт міських дошкільних закладів передбачено 9,2 млн грн коштів міського бюджету. 

 

    У літній період 2017 року з метою дотримання вимог безпеки життєдіяльності дітей на час проведення капітальних і поточних ремонтних робіт з підготовки до нового навчального року та роботи в  осінньо-зимовий період роботу дошкільних навчальних закладів міста заплановано організувати   в черговому режимі шляхом  об’єднання  груп  та  тимчасового призупинення діяльності закладів.

 

    Наразі здійснюється підготовча робота щодо функціонування дошкільних навчальних закладів у літній період.

 

    Відповідно до п. 11 «Положення про дошкільний навчальний заклад», затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року №305, у літній період при оздоровленні дитини разом із сім'єю за нею зберігається місце в дошкільних навчальних закладах  протягом 75 днів.

 

    Моніторинг відвідування дітьми  дошкільних закладів улітку за попередні роки показує, що кількість дітей у цей період суттєвозменшується, оскільки батьки забирають дітей на літнє оздоровлення, тому показник відвідування становить 20-25% від загальної чисельності.

 

   Відповідно до п.27 Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016  №234, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2016р. за №563/28693, з метою дотримання вимог безпеки життєдіяльності дітей забороняється проводити ремонтні роботи під час  функціонування груп.

 

     На час проведення ремонтних робіт – поточного чи капітального ремонту приміщень, майданчиків, систем опалення, водопостачання, ремонту та встановлення технологічного обладнання, проведення благоустрою території –  з метою дотримання вимог безпеки життєдіяльності дітей у літній період з 03.07 по 13.08.2017 року роботу закладів заплановано організовувати в особливому режимі.

 

    На період тимчасового призупинення роботи того чи іншого дитсадка батьки, які не можуть скористатися відпусткою під час літнього періоду і у яких буде потреба у відвідуванні їхніми дітьми ДНЗ, буде надана можливість перевести дітей у чергові заклади, що працюватимуть у кожному мікрорайоні  міста. Батьки мають право перевести свою дитину не лише до сусіднього дитсадка, а й до того, що поруч із роботою. Для того, щоб перевести  дитину в черговий дитячий садок, батькам необхідно лише повідомити про це завідувача свого дитсадка, а весь пакет документів готуватиме керівництво закладу.

 

    Начальник управління освіти і науки міської ради акцентував увагу, що для ефективного комплектування груп та з метою врегулювання відпускного періоду для обслуговуючого та педагогічного персоналу дошкільного закладу проводитьсямоніторинг запитів батьків вихованців щодо відвідування дітьми дошкільного закладу влітку.

 

    За результатами попереднього опитування із загальної кількості дітей, які оформлені в дошкільні заклади  (а це близько 9 тисяч малюків), 6 927 батьків  погодилися  на призупинення роботи закладу, а  близько 2 тисяч батьків потребують, щоб їхня малеча відвідувала черговий садочок протягом липня.

 

    Щоб дітям було комфортно відвідувати дошкільні навчальні заклади та не було перевантаження груп, орієнтовно планується функціонування 9 закладів.

 

    Черговими дошкільними закладами розроблятимуться  заходи, які забезпечать змістовний та цікавий відпочинок дітей, що відповідатиме віковим особливостям, і будуть створені максимально комфортні та сприятливі умови перебування.

 

    У цьому році в липні працюватиме 9 чергових садочків у різних житлових мікрорайонах міста, які здійснюватимуть прийом дітей з інших дошкільних закладів, а саме:

- ДНЗ № 21 «Малятко» (вул. Турчанінова,10) прийматиме дітей з ДНЗ № 20,13.

- ДНЗ № 1 «Веснянка» (вул. Дачна,45) ­­‑ ДНЗ № 2,4,19, 9.

- ДНЗ № 22 «Ластівка» (вул. Першотравнева, 59-А) – ДНЗ № 26,16,25, 29.

- ДНЗ № 6 «Зіронька» (вул. Андрея Шептицького, 2) - ДНЗ № 5, 18,7.

- ДНЗ № 35 «Вербиченька» (провулок Павліченко, 9) - ДНЗ №28, 23,  15. 

- ДНЗ № 14 «Оксанка»  (вул. Євгена Деслава,16А) - ДНЗ  № 3,  НВК «ЗОШ № 13 - ДНЗ».

- ДНЗ № 17 «Усмішка» (вул. Некрасова,139) - ДНЗ № 11, 24, 12.

- ДНЗ № 32 «Оленка» (вул. Митрофанова,10) - ДНЗ № 30,31,33,34, 36.

- ДНЗ № 8 «Золотий півник» (вул. Івана Кожедуба,165) - ДНЗ № 10, 27.

 

   Остаточний перелік чергових ДНЗ буде затверджено на засіданні виконавчого комітету міської ради.

 «У разі виникнення проблемних питань, батькам пропонується  звертатися до  завідуючих дитячими садками та до управління освіти  і науки Білоцерківської  міської ради за тел. 5-30-51, 5-30-52»,- зауважив Юрій Петрик.


Опубліковано: 21 квітня 2017 року
Поділитися