Про діяльність щодо регуляторної політики в 2016 р

     Депутати міської ради взяли до відома звіт міського голови Геннадія Дикого  про здійснення державної регуляторної політики Білоцерківською міською радою та виконавчим комітетом в 2016 році.

 

     Геннадій Дикий: «В минулому році через регуляторні акти  було винесено на розгляд та процедурно опрацювано велику кількість важливих питань, які забезпечували життєдіяльність міста. Всі регуляторні акти обговорювалися за участю громади. Сподіваюся, що в й поточному році затверджений План регуляторної діяльності Білоцерківської міської ради  з підготовки проектів регуляторних актів також буде ефективно опрацьований».

 

     Слід зазначити, що протягом 2016 року розробниками регуляторних актів готувалися аналізи регуляторного впливу, проводилися відстеження результативності регуляторних актів та їх оприлюднення з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, громадських організацій та об’єднань.

 

     В аналізі регуляторного впливу  розробники обов’язково визначали проблему, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання; цілі державного регулювання; усі прийнятні альтернативні способи досягнення зазначених цілей, наводили аргументи щодо переваги обраного способу; описували механізм, який пропонується застосувати для розв'язання проблеми, і відповідні заходи; обґрунтовували можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта; визначали очікувані результати прийняття акта; обґрунтовували запропонований строк дії акта (у разі обмеження цього строку); визначали показники результативності акта; визначали заходи, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта.

 

     У 2016 році розробниками регуляторних актів проведені засідання за «круглим столом» з обговорення проектів 10 регуляторних актів. До обговорення проектів регуляторних актів запрошувалися представники суб’єктів господарської діяльності, громадських організацій, які мали можливість ознайомитися з відповідними проектами, а також внести свої пропозиції і зауваження, заслухати аргументи розробників регуляторних актів щодо причин необхідності розробки того чи іншого проекту, положення. Таким чином, громадськість міста мала можливість впливати на прийняття рішень, що безпосередньо стосуються організації діяльності територіальної громади міста Білої Церкви.

 

     За звітний період розробниками регуляторних актів було проведено 18 відстежень результативності прийнятих рішень, з них 8 рішень міської ради ( 0 - базових, 2 - повторних та 6 періодичних відстеження), 10  рішень виконавчого комітету (4 - базових, 5 повторних та 1 періодичне відстеження).

 

     З метою додержання принципів прозорості, врахування громадської думки, відкритості для фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань на всіх етапах регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування, міська рада та виконавчий комітет завжди прагнули до своєчасного доведення до відома територіальної громади та громадських організацій інформації щодо запланованих та прийнятих регуляторних актів.

 

     У 2016 році на розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради було винесено 9 проектів регуляторних актів, з них 5 прийнято.

 

     Розгляд трьох  регуляторних актів, із запланованих на 2016 рік, перенесений на січень 2017 року; розгляд проекту «Про внесення змін до Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Біла Церква, затверджених рішенням виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 25 грудня 2013 року №424» відкладений до отримання результатів незалежної експертизи.

 

     Станом на 01.01.2017 року в реєстр регуляторних актів Білоцерківської міської ради і виконавчого комітету внесено 49 регуляторних акта, з них 31 рішення міської ради та 18 рішень виконавчого комітету.

 

     З метою активізації співпраці, зворотних зв’язків між суб’єктами господарювання та Білоцерківською  міською радою, її виконавчим комітетом на засадах широкого залучення громадськості пріоритетними завданнями на 2017 рік слід вважати:

- впровадження прозорої моделі публічного діалогу між міською радою, її виконавчим комітетом  та суб’єктами господарювання;

- створення дієвих механізмів для забезпечення прийняття послідовних та виважених рішень з максимально можливими позитивними результатами за мінімально необхідних витрат ресурсів суб’єктів господарювання;

- підвищення якості підготовки розробниками аналізу регуляторного впливу до проекту регуляторного акта та здійснення заходів з відстеження результативності регуляторних актів;

- активізація участі громадськості в обговоренні проектів регуляторних актів.

 

     Реалізація засад державної регуляторної політики в м. Біла Церква у 2016 році дозволила прийняти актуальні, ефективні і збалансовані рішення, які є важливими для розвитку територіальної громади міста.

 


Опубліковано: 27 січня 2017 року
Поділитися