Американський Благодійний Фонд URGENT має вагому підставу допомагати саме Білій Церкві

16 лютого міський голова Геннадій Дикий провів зустріч із засновником і керівником Американського Благодійного Фонду URGENT Олександром Топоровським, на якій також були присутні представники даного Фонду в Україні – депутат міської ради Андрій Король та депутат міської ради, заступник керівника Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви Оксана Сахарова.

 Народився і проживав Олександр у Білій Церкві до 12 років, тому, щиро, всією душею переймається життям та підтримкою України, і особливо – Білою Церквою.

Сам Фонд знаходиться в м.Клівленд, штат Огайо, і був заснований Олександром в 2022 році з початком повномасштабного вторгнення, спеціально для допомоги українцям, які постраждали від війни.

 Гуманітарна допомога, яку надсилає організація, спрямована на підтримку цивільного населення, зокрема дітей, у т.ч. дітей з інвалідністю та дітей, які потребують безлактозного і безглютенового харчування.  Також  велика увага приділяється допомозі віськовим.

Одним із основних напрямків роботи фонду є забезпечення медичним обладнанням та медикаментами лікувальних закладів по всій Україні. Це військові шпиталі, дитячі лікарні тощо.  Фонд вже передав в Україну гуманітарних вантажів на понад 60 тонн (Біла Церква, Узин, Київ, Чернігів, Львів, Вінниця,  Бахмут).

 

Медичне обладнання в Білій Церкві було передано обласній дитячій лікарні, районній лікарні, військовому шпиталю.

 

Міський голова Геннадій Дикий подякував гостю за підтримку та таку вкрай важливу допомогу  Україні і Білій Церкві: «Тільки за підтримки всього цивілізованого світу Україна якнайшвидше зможе скинути 300-річне російське ярмо. Нас підтримує увесь світ, бо розуміє, що це протистояння світоглядів. Наш шлях не простий, але ми зможемо його разом пройти. Я дякую громаді м.Клівленд, уряду США, вам особисто за підтримку, адже ви витрачаєте час, ресурси, залучаєте людей. Але ви повинні знати, що все це не дарма -  допомогу  відчувають всі українці, вона додає сил нашим воїнам».

Геннадій Анатолійович також розповів керівнику Американського Благодійного Фонду  URGENT про те, як жила Біла Церква з початку повномасштабного вторгнення, як наша громада допомагає нашим воїнам боронити Україну,  проводить заходи для захисту жителів від підступних ракетних обстрілів мирного міста ворогом та як адаптувався місцевий бізнес до роботи в умовах війни.

Олександра Топоровського переповнювали емоції після побаченого  у  Білій Церкві – місті, у якому він з’явився на світ.

«Я хотів приїхати до України, адже  переконаний, що краще побачити на власні очі, що  відбувається тут, відчути власним серцем, оскільки  лише тоді буде набагато легше переконати людей у Америці ще більше допомагати, - зазначив Олександр. -  Я працюю не один, у нас у Америці є ціла команда однодумців, які не вагаючись вирішили допомагати Україні. З перших днів повномасштабного вторгнення в  Україну - наше місто майоріло синьо-жовтими прапорами. Кожен знає,  наша місія - допомогти  Україні відстояти свою незалежність, і ми віримо у це. Тому на меті у нас є продовження співпраці з Білою Церквою,  розробкою дієвих програм, які б люди насправді цінували та із задоволенням приймали  участь у їх реалізації, як зараз, так і після перемоги».

Пан Топоровський наголосив, що назва для Фонду URGENT, що в  перекладі означає «швидко, терміново»,  обиралася цілеспрямовано, адже він з однодумцями розуміли з перших днів, що Україна потребує якнайшвидшої допомоги, і збирати її потрібно дуже швидко.

Варто наголосити,  що перебуваючи у Білій Церкві  Олександр відвідав чимало медичних, навчальних установ. Одним із медичним закладів, куди раніше надходило обладнання від  Благодійного Фонду  URGENT – стала Київська обласна дитяча лікарня №2, яка знаходиться у нашому місті. Завітавши туди, Олександр був приємно вражений, що спеціальне медичне обладнання для недоношених немовлят вже виконує свою функцію – рятує маленьких українців.

Крім допомоги медичним закладам Благодійний Фонд займається ще одним напрямком  - освітнім, оскільки, як вважає Олександр – комунікація та співпраця між різними країнами, народами, вивчення та розуміння  менталітету однин одного – це запорука успішного майбутнього розвитку.

Так, вже започатковано ряд освітніх проектів, які будуть реалізовувати  у співпраці з Агенцією стратегічного розвитку Білої Церкви.  31 січня відбувся запуск проєкту «Освітня Платформа Відкритого Діалогу» для учнів віком 12-14 років. Пілотним навчальним закладом у ньому з боку України став Білоцерківській ліцей іноземних мов-гімназія №9, партнерами від американців стали учні школи "Orange city school - Brady Middle school" з міста Клівленд.

Про проєкт ми писали тут (https://bc-rada.gov.ua/node/14153).

Наразі відбувається  робота над тим, щоб однією з шкіл в цьому проєкті стала школа з інклюзивним навчанням - Білоцерківська гімназія-початкова школа № 15 Білоцерківської міської ради Київської області, оскільки соціалізація та підтримка особливих діток не має залишитися поза увагою ні за яких обставин. Взагалі Фонд має намір активно співпрацювати з місцевими громадськими організаціями, які опікуються  дітьми з особливими потребами.

Ще один, не менш важливий проєкт, що вже обговорюється до втілення,  спрямований на підтримку та допомогу бізнесу та має назву «Літати високо зараз».  Планується, що до нього будуть залучені підприємці, Центр зайнятості, студенти БНАУ. Це  міжнародні, а точніше американські  напрацювання, які допомагають людям краще підготувати себе до персонального професійного «польоту»- тобто адаптуватися  до умов співпраці та розвитку україно-американського бізнесу, зрозуміти як він функціонує в США та отримати конкретні поради в цьому напрямку. Це питання є також актуальним для України, адже вже зараз потрібно починати роботу на перспективу розвитку бізнесу та підняття економіки нашої держави.

До речі, Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви та Благодійний Фонд  URGENT підписали  

Меморандум про співпрацю, який  сприятиме співробітництву та допомозі у реалізації  у Білоцерківській громаді вищезазначених та інших проектів щодо розвитку ідей демократії, розвитку громади із залученням позабюджетних фінансових та інших ресурсів, інвестицій, а також налагодження партнерських відносин.

Білоцерківська громада щиро вдячна Олександру Топоровському та  Американському Благодійному Фонду URGENT. Ви наша беззаперечна підтримка! Разом з вами ми точно переможемо ворога і станемо сучасною державою у пріоритеті якої  демократичні цінності цивілізованого світу.

 

 

 

 

Американський Благодійний Фонд URGENT має вагому підставу допомагати саме Білій Церкві


Опубліковано: 16 лютого 2023 року
Поділитися