Перший крок з облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів зроблено

22 серпня, у форматі «круглого столу», відбулося обговорення проєкту регуляторного акта – рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади».

Обговорення проведено за участю депутатів міської ради, членів виконавчого комітету, представників структурних підрозділів міської ради, комунальних підприємств, правоохоронних органів та представників громадськості.

 

У ході заходу заступник міського голови Олександр Поляруш зазначив, що розробником проєкту регуляторного акта є відділ транспорту та зв’язку Білоцерківської міської ради. Документ було підготовлено враховуючи чинні нормативно-правові акти регуляторної політики. Наголосив, що наразі паркування у місті здійснюється безсистемно, подекуди з порушенням правил дорожнього руху, правил благоустрою та санітарних норм.

Тож, метою прийняття даного рішення є:

- упорядкування правовідносин, що виникають у процесі надання послуг з паркування транспортних засобів;

- забезпечення належного благоустрою вулично-дорожньої мережі Білоцерківської міської територіальної громади;

- збільшення пропускної спроможності проїзних частин вулиць;

- підвищення безпеки дорожнього руху.

 

Проєкт рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади» та аналіз його регуляторного впливу було розміщено в мережі Інтернет на офіційному сайті Білоцерківської міської ради та її виконавчих органів (https://bc-rada.gov.ua/node/14512).

 

Зокрема, Олександр Поляруш зауважив, що Вимоги передбачені у проєкті рішення спрямовані на:

- підвищення безпеки дорожнього руху, доступності вуличної інфраструктури БМТГ, збільшення просторів для пішоходів;

- усунення перешкод у роботі громадського транспорту;

- розвиток та осучаснення паркувального простору на території БМТГ;

- введення нових інноваційних технологій у сферу паркування та підвищення якості послуг з паркування;

- упорядкування розміщення транспортних засобів на території БМТГ;

- впровадження дисципліни сплати послуг за паркування та збільшення надходжень до бюджету БМТГ;

- підвищення культури паркування;

- забезпечення контролю за дотриманням власниками транспортних засобів (водіями) вимог чинного законодавства у сфері благоустрою, функціонування автомобільних доріг та дорожнього руху.

 

Дія Вимог поширюватиметься на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, а також на суб’єктів господарювання, які утримують такі майданчики.

Олександр Поляруш також поінформував про розділи даних Вимог, серед яких: розміщення та організація майданчиків для паркування; обладнання та функціонування майданчиків для паркування; плата за паркування транспортних засобів; пільги при користуванні майданчиками для платного паркування; затримання та переміщення транспортних засобів; повноваження та обов'язки суб’єктів паркувальної діяльності на території БМТГ; припинення (скасування) та зупинення (призупинення) провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування (спеціальних земельних ділянках, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів).

 

Як зауважив заступник міського голови Вимоги напрацьовувалися, враховуючи чинне законодавство та досвід міст, де існує така послуга. Всі пропозиції які надійдуть в ході обговорення будуть внесені у документ.

 

Прийняття цього регуляторного акту є першим кроком, надалі буде замовлено розробку схем паркування у місті у компетентних установах, здійсниться опрацювання тарифів (планується, що також буде проведено регуляторним актом), а потім буде оголошено конкурс на визначення оператора, який організовуватиме та провадитиме діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для паркування, здійснюватиме їх утримання, облаштування та обладнання, надаватиме послуги з користування такими майданчиками.

 

Всі присутні висловили позитивне ставлення до втілення в Білій Церкві ідеї щодо облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів і наголосили на необхідності прийняття рішення, оскільки врегулювання паркування транспортних засобів підвищить рівень безпеки всіх учасників дорожнього руху, забезпечить недопущення порушень правил благоустрою, визначить чіткі місця паркування для осіб з інвалідністю тощо.

 

Учасники «круглого столу» внесли ряд пропозицій та зауважень, акцентували увагу на доцільності вивчення досвіду функціонування майданчиків для паркування у м.Чернівці, розгляду можливості запровадження спеціального мобільного застосунку, за допомогою якого можна буде бачити вільні паркомісця, бронювати їх та оплачувати.

 

Присутні підтримали винесення проєкту рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Вимог до облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади» на розгляд міської ради.

 

 

Перший крок з облаштування майданчиків для паркування транспортних засобів зроблено


Опубліковано: 22 серпня 2023 року
Поділитися