«Олександрії» -230 років

28-29 квітня у перлині нашого міста - славетному дендрологічному парку «Олександрія» було людно. Прогулятися його галявинами, помилуватися прекрасними краєвидами, оцінити велич й красу архітектурних пам’яток та побувати на незвичному святі  завітали не тільки білоцерківці, а й багато гостей з інших міст.

 

І недарма, адже цими днями на території парку відбулися заходи, присвячені 230 – річниці заснування парку «Олександрія» та 100-річчю Незалежності Польщі.  

 

Зокрема 28 квітня, в рамках свята,  відбувся Польський фестиваль народної творчості, під назвою : «Музичні зустрічі ім. Ельжбети Чацької в Білій Церкві». На гостей дійства чекали виступи музичних і танцювальних колективів Польської діаспори Київщини та товариства поляків Білоцерківщини,  українських ансамблів. 

 

У Бальній залі була розташована картинна галерея, яка дозволила поринути в атмосферу часів Браницьких. З невідомими сторінками парку та життя родини Браницьких усіх бажаючих ознайомили Євген Чернецький та Олександр Іванов, провівши відеопрезентацію «Літній палац Браницьких». Для учасників та гостей  фестивалю  було проведено незабутню екскурсію по парку.

 

Міський голова Геннадій Дикий, звертаючись до присутніх зазначив, що  саме такі свята об’єднають наші народи, тому що і Україна і Польща, визначилися і обрали європейський вектор подальшого розвитку.  Підтвердженням того, що ми дуже схожі і наші історії тісно  переплелися - є майже однакові початки національних гімнів:  «Ще не вмерла Україна» і «Jeszcze Polska nie zginęła» («Ще Польща не загинула»).

 

Міський голова висловив слова вдячності організаторам та спонсорам, які долучилися до організації цього свята.  Відмітив, що парк є  свідченням багатовікової спільної історії наших країн,  свого часу його створили польські магнати, а сьогодні він  є  нашим надбанням, яке ми зберігаємо і маємо чим пишатися, оскільки  це  - найбільший дендрологічний парк в Україні. 

 

У ході свята щирі слова привітань прозвучали від Аташе Посольства Республіки Польща в Україні, відповідального по зв'язках із Поляками в Україні Клавдії Теновдії,  народного  депутата України  Хвичі Мепарішвілі, депутата міської ради Андрія Короля,  в.о.директора дендрологічного парку «Олександія» Наталії Бойко, директора «Дома Польського» Федерації Польських Організацій Марії Сівко,  голови ГО «Товариство Поляків Білоцерківщини» Петра Полянського  та ін. 

 

Всі виступаючі висловили сподівання, що цей фестиваль, який проводиться вперше, матиме багаторічну історію, і на нього неодмінно завітають гості з польських міст-побратимів Білої Церкви. Підкреслили дружні стосунки наших народів  та відмітили, що місце обрано дуже символічне для поляків, адже парк заснували польські графи. 

 

Із вуст виступаючих прозвучало й те, що парк для білоцерківців це не просто місце для відпочинку, а це частина життя кожного жителя міста, адже чимало вагомих життєвих подій пов’язані із ним. Всі бажали процвітання, розвитку та тисячолітньої історії  «Олександрії». 

 

Організаторами  заходів була громадська організація «Біла Церква - туристична» (голова –Олена Фастівська), адміністрація парку «Олександрія», за сприяння виконавчого комітету Білоцерківської міської ради. Спонсорами  стали  ТОВ «Білоцерківводоканал», народний депутат України  Хвича Мепарішвілі, депутат міської ради Андрій Король,  ФОП «КРОПИВНИЦЬКИЙ», Торгова марка «Смаколики» та ВАТ «РОСИЧ» ін.. 

 

Свято продовжилося другого дня виступом Київської студії старовинного танцю “La Reverie”. Глядачі були у захваті від оригінальності костюмів та грації танцю. Бажаючим були проведені невеличкі майстер-класи танців. Також цього дня для присутніх зіграв мелодії відомих композиторів оркестр Київського обласного музично-драматичного театру ім П.К Саксаганського.

«Олександрії» -230 років


Опубліковано: 30 квітня 2018 року
Поділитися