Обговорено встановлення тарифів на платні медичні послуги

19 грудня відбулося засідання «круглого столу» з питань  обговорення проектів регуляторних актів – проектів рішень виконавчого комітету Білоцерківської міської ради  про встановлення тарифів на платні медичні послуги, що надаються в Комунальних некомерційних підприємствах «Білоцерківська міська лікарня №1», «Білоцерківська міська лікарня №2», «Білоцерківська міська лікарня №3», «Білоцерківська міська лікарня №4», «Білоцерківський пологовий будинок», «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1», «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2», «Дитяча стоматологічна поліклініка», «Білоцерківське патологоанатомічне бюро».

На засіданні були присутні депутати міської ради Ігор Гейло, Андрій Король, заступник міського голови Інна Новогребельська, радник міського голови Микола Антонюк, керівники комунальних лікарняних установ, фахівці медичної сфери, представники громадськості.

Доповідаючи питання начальник управління охорони здоров’я міської ради Людмила Гадіяк зазначила, що тарифна політика формується на підставі нормативно-правових актів. Метою даного засідання є обговорення проектів та внесення, за потреби, до них необхідних коригувань.

Проекти вищезазначених рішень виносяться на розгляд та ухвалення з метою приведення тарифів на платні медичні послуги, що надаються комунальними некомерційними підприємствами Білоцерківської міської ради у відповідність до фактичних витрат, пов’язаних з їх наданням. При визначенні переліку платних послуг лікарняні установи керувалися чинною законодавчо-нормативною базою. Під час розрахунку тарифів було враховано й граничний норматив рентабельності,  що становить 19% (відповідні рішення були ухвалені на засіданні 81 сесії БМР), що забезпечить прозорість визначення розміру плати за послугу та надасть фінансову можливість надавати медичну допомогу в умовах обмеженого фінансування галузі охорони здоров’я.

Проекти рішень щодо кожного лікарняного закладу оприлюднені на офіційному вебсайті міської ради, в додатках до яких визначено всі види платних послуг та тарифи до них (детально з повідомленнями про оприлюднення проектів регуляторних актів, які містять посилання на проекти рішень та на аналізи регуляторних впливів можна ознайомитися на вебсайті міської ради в рубриці «Актуально» за 29 листопада та 02 грудня ц.р.).

Людмила Гадіяк також ознайомила присутніх із законодавством України, яким керувалися комунальні некомерційні підприємства під час визначення переліку платних медичних послуг та поінформувала згідно яких документів застосовувалася методика розрахунку їх  вартості.

Під час засідання заступник міського голови Інна Новогребельська наголосила, що у зв’язку із змінами в законодавстві України лікарняні установи отримали статус комунальних некомерційних підприємств і, відтепер, аби забезпечити своє належне функціонування та надання якісних послуг мають право надавати платні медичні послуги.

Проте, на сьогодні, в державі відсутній чіткий механізм, який врегульовує питання встановлення тарифів на платні медичні послуги. Тому, затвердивши пропозиції  надані лікарняними установами на засіданні виконавчого комітету міської ради, їх буде направлено до Державної регуляторної служби, яка в свою чергу надасть свої пропозиції та зауваження аби скорегувати тарифи. Потім їх ще раз винесуть на обговорення та затвердження сесією міської ради.

Як зауважила Інна Новогребельска важливим моментом залишається питання збереження відділень з потужним обладнанням та кваліфікованим персоналом, які надають реабілітаційні, діагностичні та інші важливі послуги. Згідно із п.11 ст. 10 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» -у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, які є надавачами медичних послуг за програмою медичних гарантій, обсяг платних медичних послуг, які не входять до програми медичних гарантій, може складати не більше 20 відсотків від обсягу всіх наданих послуг. Введення плати за медичні послуги в межах  визначених 20 % надасть можливість забезпечити функціонування закладів , оскільки фінансування передбаченого державним бюджетом не достатньо.

Всі дев’ять лікарняних установ детально опрацювали свої послуги, визначили які з них надаватимуться безкоштовно, а які на платній основі. Доповідаючи питання щодо формування переліку послуг та їх тарифів керівники міських медичних установ зупинилися на механізмах, якими керувалися та зауважили, що в основу вартості послуг лягли прямі та непрямі витрати, підняття заробітної плати, збільшення вартості медикаментів, комунальних послуг тощо.

 Під час обговорення присутні зупинилися на питаннях: необхідності встановлення оплати на ті чи інші послуги;  оплати консультативної допомоги; можливості створення палат поліпшеного перебування та відповідної їх оплати та ін.

До деякі з проектів, за результатами обговорення  буде внесено ряд змін. Підводячи підсумки, заступник міського голови Інна Новогребельська зазначила, що засновники – Білоцерківська міська рада відповідає за діяльність та організацію роботи цих  дев’яти комунальних некомерційних підприємств, тому має провести всі необхідні процедури аби зберегти вторинну ланку медицини. 

Засідання «круглого столу» відбувалося в режимі онлайн, запис трансляції можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=xA1t1eaLexE


  


Опубліковано: 19 грудня 2019 року
Поділитися