Наших лікарів навчав відомий на весь світ кардіохірург Борис Тодуров

На запрошення Наталії Бігарі, депутата Київської обласної ради, голови постійної комісії з охорони здоров’я, материнства, дитинства і соціального захисту населення та  управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради 16 червня, в приміщенні актового залу міської лікарні №2, відбулася зустріч  з відомим  в Україні  і  за її межами висококваліфікованим спеціалістом та вченим у галузі кардіохірургії і трансплантації серця  Борисом Тодуровим.                            
В ході зустрічі відомий кардіохірург прочитав лекцію лікарям міста на тему: «Гострі стани в кардіохірургії». На початку лекції Б.Тодуров зазначив, що сьогодні політика держави в галузі медицини та нові люди в управлінні демонструють своє бажання і можливість проводити кардинальні зміни в цій галузі, а прості лікарі не можуть і не мають права цим не скористатися.
Зупинившись на статистиці він зазначив: « Ми в великому боргу перед жителями України, адже із 140 тис. запланованих операцій, ми провели всього лиш 30 тис. А за загальною структурою смертності за статистикою – 57% кардіососудисті захворювання. І, якщо в цьому напрямку ми здвинемось з точки хоча б на один відсоток – це вже десятки, а то й сотні врятованих життів».
В ході лекції відомий лікар зробив акцент на два захворювання: тромбоемболія легеневої артерії та гострий інфаркт міокарда. А саме він ознайомив зі світовими та вітчизняними стандартами лікування даних хвороб. «Я розповім як ми це робимо в умовах «Київського міського центра  серця» і що ще зможемо зробити» - наголосив  Б.Тодуров. Лікар зупинився на еволюції лікування, показах до хірургічного лікування та сучасних тенденціях в ньому;  ролі коронарного шунтування в лікуванні гострого інфаркту міокарда. Лекція супроводжувалась показом відео з власної медичної практики лікаря. По закінченні місцеві лікарі задавали запитання, розповідали про проблеми в їх діяльності. Б.Тодуров подякував за увагу і наголосив, що він і його команда завжди відкриті і готові допомогти білоцерківським лікарям.
Для довідки:
Тодуров Б.М. - член-кореспондент Національної академії медичних наук України, за спеціальністю «трансплантація серця»; доктор медичних наук ; доцент кафедри кардіології та функціональної діагностики Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика ; Заслужений лікар України ; лікар вищої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Хірургія серця та магістральних судин»; завідуючий відділенням трансплантації та хірургії серця з групою екстракорпоральних технологій та біоматеріалів Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О.Шалімова (2000 – 2003 рр.); заступник директора Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О.Шалімова з трансплантології (2003 – 2006 рр.);  а нині директор Київської міської клінічної лікарні «Київський міський центр серця».
2001 року Тодуров Б.М. вперше здійснив пересадку серця людині, що дозволило Україні увійти до реєстру країн, де виконуються подібні операції. Нині Тодуров Б.М. є засновником трансплантології в Україні. За останні 10 років він створив самостійну школу кардіохірургії, у якій рівень та результати операцій відповідають найкращим світовим стандартам. Тодуров підготував блискучу плеяду кардіохірургів, анестезіологів, перфузіологів, більшість із ких представляють еліту сучасної української кардіохірургії.
Ним розроблена власна ефективна методика хірургічного лікування тромбоемболії легеневої артерії та низка хірургічних втручань, альтернативних до трансплантації серця (зокрема модифікації операції Батисти), тромбектомія з нижньої порожнистої вени в комплексі з нефректомією в умовах штучного кровообігу, торакоскопічна операція дитині з вродженою вадою серця.
Пріоритетні позиції у його дослідженнях посідають хірургічні методики лікування серцево-судинної патології у дітей та дорослих, особлива увага приділяється проблемам серцевої недостатності та тромбоемболії легеневої артерії. Наукове, теоретичне та практичне значення досліджень полягає в розробці та впровадженні нових діагностичних, терапевтичних та хірургічних підходів до різноманітної серцево-судинної патології у дітей та дорослих. Автор 149 наукових праць.



Опубліковано: 17 червня 2016 року
Поділитися