МОЗ припинить фінансування частини українців: до чого готуватися

У 2019 році на українців чекають суттєві зміни у медицині. Одна з головних — Міністерство охорони здоров'я завершить фінансування тих пацієнтів, які не підписали декларації з лікарями.

- З 1 квітня МОЗ може завершити фінансування пацієнтів, які не підписали декларації з лікарями;

- Це не означає, що такі українці залишаться без медичної допомоги. Їм зобов'язані надати її незалежно від ситуації;

З 1 квітня 2019 року пропонується закінчити перехідний період, яким передбачено фінансування медзакладів первинної ланки за новою і старою системою одночасно, та повністю перейти на оплату медичних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів України оприлюднено для громадського обговорення (https://goo.gl/VVmfrK).

Вона передбачає, що в рамках медичної реформи профільне міністерство повністю ліквідує "червоний список". Таким пацієнтам буде надано медичну допомогу в невідкладних випадках. При інших обставинах їм необхідно оформлювати декларацію.

З квітня 2019 року пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані, що регламентується Наказом МОЗ України від 19.03.2018  № 503.

Докладніше на сайті МОЗ України : https://goo.gl/ZPzw6t

Два списки українців

Наразі в Україні існує два списки пацієнтів: "зелений" і "червоний". Вони визначаються просто — в "зеленому" ті люди, які підписали декларації з сімейними лікарями, в "червоному" ті, хто цього не зробив.

Зараз на кожного пацієнта незалежно від підписаної декларації виділяється 370 гривень щороку. Тобто в разі прийому пацієнта лікар отримує рівну кількість коштів за кожного.

Не зволікайте з підписанням декларації з лікарем-потурбуйтеся про своє здоров’я та  здоров’я своїх близьких.

Інформація управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 25 березня 2019 року
Поділитися