Memoria 2017

05 грудня у Білоцерківській міській центральній бібліотеці відбулася наукова конференція “Білоцерківські сторінки Української революції 1917-1921 років. Memoria 2017”.  Конференція була організована у рамках виконання плану заходів затверджених рішенням виконавчого комітету міської ради від 28 лютого 2017 року №55 «Про заходи з підготовки та відзначення заходів до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років». 

 

Варто зазначити, що Українська революція 1917-1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го року. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.

 

Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.

 

У ході конференції зі своїми доповідями виступили науковці краєзнавчого відділу Білоцерківської міської централізованої бібліотечної системи -  Анатолій Бондар, Олександр Мартиненко, Олексій Стародуб та кандидат історичних наук Євген Чернецький, а також Сергій Бурлака - кандидат історичних наук Білоцерківського краєзнавчого музею, Олександр Ярмола -  кандидат філософських наук Білоцерківського національного аграрного університету.

 

Цікаві тематичні виступи також були у пошуковця, краєзнавця й дослідника з м.Тараща - Леоніда Лащенко та краєзнавця з м. Фастів - Олега Шкуратовський. Органи місцевого самоврядування представили депутат Білоцерківської міської ради, директор  Білоцерківської гімназії №1 Борис Смуток і начальник відділу культури та туризму міської ради Юлія Ковальська.

 

Тематика виступів охопила увесь період Української революції та стосувалася історії освіти, періодичних видань, повстанського руху, сфрагістики, документальної спадщини приватних архівів України та Польщі.

 

Широке залучення нових даних, які були вперше оприлюднені, викликали жвавий інтерес присутніх, що відбилося у питаннях до доповідачів. Матеріали конференції заплановано опублікувати збіркою.

Memoria 2017


Опубліковано: 07 грудня 2017 року
Поділитися