Козацькому роду нема переводу

10 жовтня в Білоцерківському краєзнавчому музеї відбулося тематичне свято «Козацькому роду нема переводу». Захід був приурочений до Дня захисника України, який, починаючи з 2015 року, відзначається 14 жовтня, на день Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці та покровительки всіх козаків.

 

Під час заходу виступив благочинний Білоцерківського району, протоієрей Микола Гопайнич, який розповів про виникнення свята Покрови, наголосив на його значенні для українського народу та захисників рідної землі зокрема. Священик зазначив, що віра в Бога та щира молитва здатні творити дива, допомагати у важкі часи. Також закликав присутніх любити одне одного, усвідомлювати своє призначення у житті та шанувати воїнів, які нині захищають Україну на сході нашої держави.

 

Директор краєзнавчого музею Людмила Діденко під час свого виступу зробила історичний екскурс у розвиток козацтва, зупинилася на основних етапах історії визвольного руху України, а кандидат історичних наук Сергій Бурлака зосередив увагу на розвитку українського націоналізму в Україні та м.Біла Церква зокрема.

 

Доцент Білоцерківського національного університету, учасник АТО Валерій Осулик поділився спогадами про службу на сході України, а також закликав молоде покоління вчитися захищати рідну землю.

 

Про нелегкі будні на передовій говорив і волонтер АТО, журналіст, голова Білоцерківського об’єднання «Просвіта» Костянтин Климчук. Він звернувся із закликом пишатися рідною землею, українськими героями, поважати себе, свою релігію та національну культуру, своїх батьків та пращурів, які загинули, захищаючи рідну Батьківщину.

 

Голова громадського формування «ЩИТ» Сергій Шкарівський зупинився на значенні державної та козацької символіки, закликав молоде покоління вивчати українську культуру, літературу, історичне минуле, адже без нього не буває майбутнього.

 

Слово мала також курсантка Білоцерківської гімназії №2 Анна Скидонова, яка ознайомила з навчальним процесом у даному навчальному закладі та відмітила, що в ньому виховують справжніх патріотів.

 

Під час заходу присутні переглянули фільм про історію козацтва, а з відеопрезентації дізналися про види зброї, яка застосовувалася українськими воїнами в різні часи – у Добу козацтва, під час Другої світової війни, а також сьогодні в зоні АТО.

 

З народними та патріотичними піснями виступив вокальний ансамбль Білоцерківського музею «Струни серця» (музичний керівник – Володимир Зіневич).

 

У заході взяли участь учні шкіл, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Козацькому роду нема переводу


Опубліковано: 10 жовтня 2017 року
Поділитися