Кошти благодійніих фондів навчальних закладів під контролем


В наш час, у звязку із складною економічною ситуацією в державі міська влада не має достатньо коштів, які б могла спрямувати на повне забезпечення функціонування  закладів освіти. Тому, залучаються благодійні внески від батьків.  Логічно, що у батьків виникало питання прозорості використання даних коштів.

За ініціативи міського голови Геннадія Дикого та завдяки проведеній  роботі управління освіти і науки міської ради в міських освітніх закладах –школах, дитячих садочках та установах позашкільної освіти впроваджено  прозорі благодійні фонди.

«Це нововведення є дуже важливим, оскільки батьки чітко зможуть бачити коли їхні кошти, які вони вносять як благодійні внески до навчального закладу,  надходитимуть на рахунки і на що вони використовуються»- акцентував Геннадій Дикий.

З метою прозорості використання даних коштів управлінням освіти і науки міської ради було розпочато роботу ще рік тому. Про це розповів начальник управління- Юрій Петрик.  Батьківським комітетам було запропоновано створити при навчальних закладах благодійні фонди. Повноваження та відповідальність за роботу фондів несуть самі батьки. На даний час роботою фонду керує наглядова рада. До її складу не входять педагогічні працівники і адміністрація навчальних закладів. Нагдядова рада погоджує будь-яке використання коштів, які поступають на  благодійні фонди. Адміністрація закладів може лише звертатися з письмовою заявою щодо необхідності виділення коштів з благодійних фондів  на ті чи інші заходи.

«Проект щодо прозорих благодійних фондів було презентовано асоціації батьківської громадськості міста. Так, в режимі реального часу бажаючі можуть прослідкувати всі надходження та витрати благодійних фондів навчальних закладів. Також можна побачити накладні, згідно яких здійснювалися закупівлі, ціну на дані товари та організації, які здійснили продажі. В подальшому розглядається запровадження функції оприлюднення закупівель послуг. Наглядовою радою будуть складатися акти про закупівлі послуг та ін.», - зазначив Юрій Петрик.

Начальник управління освіти і науки міської ради наголосив, що у кожному навчальному закладі призначена повноважна особа, яка  здійснює моніоринг діяльності ресурсу та заповнює його щодо надходжень і витрат.  Вносити зміни або корективи щодо сум коштів на благодійних фондах повноважні особи при навчальних закладах не мають можливості.  Крім того,  ці ресурси підключені до сайту централізовано бухгалтерії управління, яка відслідковує рух коштів. Всі кошти фонду також оприбутковуватимуться та ін. Контроль за цим також здіснюватиме управління освіти і науки міської ради.

«Сподіваюся, що невдовзі  благодійні внески були справді благодійними і їх вноситимуть не батьки, а спнсори та меценати» - зауважив Геннадій Дикий.



Опубліковано: 22 березня 2016 року
Поділитися