Комплексність у боротьбі з туберкульозом – запорука успіху

     31 січня в м. Біла Церква відбулося засідання круглого столу з питань впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на мультирезистентний (найбільш небезпечний) туберкульоз.

 

     Туберкульоз в Україні є найпоширенішою інфекційною хворобою, яка займає перше місце в структурі смертності людей від даних видів захворювань. Висока захворюваність на даний недуг не є тільки медичною проблемою. Це проблема соціальна, яка віддзеркалює соціально-економічний стан країни, культурно-освітній рівень та благополуччя населення, ступінь розвитку охорони здоров`я, у тому числі і фтизіатричної служби.

 

     В ході засідання перед присутніми виступила депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства,  соціального захисту населення Наталія Бігарі. Вона зауважила, що на сьогоднішній день Київська область запускає пілотний проект з впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз. Даний проект є актуальним для нашого міста та області в цілому, так як проблема захворюваності на даний недуг є глобальною.

 

     «Я переконана, що сьогодні наше засідання  стане основою об`єктивного  вирішення проблемних питань як амбулаторної медичної служби так і фтизіатричної в області лікування хворих на туберкульоз. Адже останніми роками кількість хворих саме на мультирезистентний туберкульоз різко зростає і ці питання є дуже актуальними і нагальними для попередження такої захворюваності», - сказала Наталія Бігарі.

 

     Під час засідання круглого столу виступила заступник міського голови Ольга Настіна.

 

     «Головною метою міської влади є створення належних умов та заходів щодо попередження та зменшення захворюваності серед жителів нашого міста. Такі цілі реалізуються лише шляхом попередньої діагностики захворюваності з метою попередження її на початковій стадії, якісне лікування та повне виліковування такого недугу», - сказала Ольга Настіна.

 

     Також, на засіданні круглого столу перед присутніми виступили заступник директора департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації Сергій Васильєв та головний позаштатний фтизіатр департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації Василь Шурипа.

 

     Вони проінформували присутніх щодо статистичних даних по захворюваності на мультирезистентний туберкульоз в області та зауважили, що Київська область має досить інтенсивний ріст захворюваності. Це пов`язано із проблематикою вакцинації, невчасної діагностики та лікування захворювання, відсутністю ізоляції вже хворих громадян в суспільстві, а також підвищення інтенсивної міграції великих груп населення, які практично випадають з поля зору лікувально-профілактичних закладів і, зокрема, не охоплені протитуберкульозними заходами.

 

     Даний проект забезпечить зменшення смертності серед населення, яке хворіє на туберкульоз, створить алгоритм допомоги хворим на амбулаторному рівні та забезпечить створення умов для попередньої якісної амбулаторної діагностики.

 

     В ході засіданні круглого столу було презентовано проект USAID «Виклик туберкульозу». На даний час реалізація цього проекту почали реалізовувати  в Київській області та безпосередньо в місті Біла Церква.

 

     Проект «Виклик туберкульозу» вже реалізовується в Україні з 2015 року та буде продовжуватися до 2020 року в рамках гранду Агенції США з міжнародного розвитку (USAID ). Виконавцями проекту в Україні є міжнародна  неприбуткова організація РАТН у партнерстві з Нідерландським королівським товариством боротьби з туберкульозом KNCV та ДУ « Український центр контролю за соціальними хворобами МОЗ України».

 

     Під час засідання присутні  визначили основні завдання Проекту щодо технічної допомоги в організації амбулаторного лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз шляхом надання комплексу послуг, орієнтованих на потреби пацієнта.

 

     В результаті роботи круглого столу було обговорення стратегії реформування системи надання протитуберкульозної допомоги в місті шляхом її інтеграції до закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівня. Технічна допомога в організації на амбулаторному етапі сімейними лікарями, проведення тренінгів для сімейних лікарів та фахівців протитуберкульозної служби в веденні реєстру хворих на туберкульоз, впровадження нових схем лікування, в тому числі використання новітніх препаратів,  покращення ведення випадків мультирезистентного туберкульозу сімейними лікарями, неурядових організацій та соціальними службами.

В заході взяли участь представники управління охорони здоров`я  та фінансового управління міської ради, координатор проекту РАТН Ольга Павлова, заступник головного лікаря КЗ  КОР «Київський обласний протитуберкульозний диспансер» Ольга Сакальська, медичні працівники лікувальних закладів міста Біла Церква та Білоцерківського району.

Комплексність у боротьбі з туберкульозом – запорука успіху


Опубліковано: 02 лютого 2017 року
Поділитися