Коли в Білій Церкві почне діяти загальнодержавна програма «Доступні ліки»

    10 квітня в рамках прес-конференції для представників місцевих ЗМІ виступив в.п. начальника управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради Денис Яблонський. Він зупинився на питанні впровадження в Білій Церкві загальнодержавної програми «Доступні ліки», що передбачає повне або часткове відшкодування вартості препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету.

 

    За словами Дениса Яблонського, нині в Білій Церкві ця програма не працює з причин фінансового і технічного характеру.

 

    Фінансовий аспект полягає у відсутності коштів на реалізацію цієї програми, які мають надійти з державного бюджету.

 

    «Тільки-но фінансування надійде, рішенням сесії міської ради буде визначено його розпорядника і ту юридичну особу, яка зможе підписати договір на відшкодування аптечним закладам коштів відповідно до цієї програми», - пояснив Д. Яблонський.

 

    Щодо технічного аспекту, то управлінням охорони здоров’я міської ради станом на сьогодні попередньо досягнуто домовленості з 11 суб’єктами господарювання, тобто аптеками, які бажають працювати в рамках цієї програми. Це аптеки як приватної, так і комунальної власності. З переліком цих аптек можна буде ознайомитися на офіційному сайті Білоцерківської міської ради.

 

    «Попередньо ми сподіваємося на те, що до кінця поточного тижня кошти надійдуть в місто. Якщо це відбудеться, то після затвердження її на  позачерговій сесії дана програма може запрацювати», - відмітив Денис Яблонський.

 

    Під час прес-конференції журналісти поцікавилися переліком ліків, які можна придбати в рамках програми, схемою відшкодування їх вартості та здійсненням рецептурного нагляду.

 

    За словами Дениса Яблонського, перелік ліків переглядатиметься виключно Міністерством охорони здоров’я України та складатиметься з міжнародних непатентованих назв. Передбачається як повне, так і часткове відшкодування вартості цих ліків пацієнтові.

 

    «Номенклатура ліків, затверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для лікування визначених груп захворювань, в повному обсязі вже введена. Проте далеко не всі виробники зареєстрували свої ціни і тим самим не засвідчили свою згоду брати участь у цій програмі. Надалі перелік лікарських засобів буде збільшуватися, але нині він налічує більше 100 препаратів різних виробників», - пояснив Денис Яблонський.

 

    Щодо схеми призначення препаратів, то відповідно до законодавства, будь-який лікар будь-якого лікувального закладу може виписати рецепт на отримання ліків у межах цієї програми. Тому жодних обмежень немає.

 

    Здійснення рецептурного нагляду буде здійснювати суб’єкт господарювання, тобто аптека. Вона передаватиме звіти до розпорядника бюджетних коштів, який буде визначений міською радою.

 

    Рецепт на ліки буде дійсний протягом 30 діб, і в такому рецепті лікар, як правило, прописуватиме дозу лікування препаратом протягом місяця.

 

    Д. Яблонський також зазначив, що програмою «Доступні ліки» зможуть скористатися близько 124 тис. жителів Білої Церкви, а на її реалізацію в місті передбачається виділення понад 2,4 млн грн.

 

    Під час прес-конференції журналісти поставили низку запитань стосовно функціонування Комунального закладу Київської обласної ради «Білоцерківський протитуберкульозний диспансер», поцікавилися станом впровадження медичної реформи, процесу створення у Білій Церкві госпітальних округів. На всі поставлені запитання Денис Яблонський дав вичерпні відповіді.


Опубліковано: 10 квітня 2017 року
Поділитися