Кого захищає закон про державні закупівлі

Управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ради  відповідно до  Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. №922-VIII згідно з проведеними процедурами відкритих торгів через систему електронних публічних закупівель ProZorro з предмета закупівлі «М’ясо» був укладений  договір з ТОВ «Стартрейдінг» м. Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 19  (учасником-переможцем торгів) на постачання м’яса протягом 2018 року  для харчування дітей у закладах освіти міста.

 

Протягом березня-квітня 2018 року ТОВ «Стартрейдінг» неодноразово порушувалися умови договору, про що закладами освіти було складено відповідні акти, а управлінням освіти і науки надіслано 4  листи-претензії про неналежне виконання постачальником м’яса договірних зобов’язань (від 13, 29 березня та 11, 13 квітня ц.р.).

 

На вказані вище претензії до постачальника станом на сьогодні управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ради від ТОВ «Стартрейдінг» офіційно не було отримано жодних письмових пояснень щодо невиконання замовлень на постачання товару.

 

Разом із тим, мали випадки постачання ТОВ «Стартрейдінг» неякісної продукції або продукції з неналежно оформленими документами. Керівниками закладів освіти, підпорядкованими управлінню освіти і науки, такий товар було повернено ТОВ «Стартрейдінг» й складено відповідні акти.

 

У зв’язку з тим, що заявки на отримання продуктів харчування ТОВ «Стартрейдінг»  не виконуються, м’ясо для закладів дошкільної та загальної середньої освіти не постачається, що є грубим порушенням істотних умов договору,  замовник має право достроково розірвати цей договір у разі невиконання зобов’язань постачальником. Таким чином, листом-попередженням від 13.04.2018 р. №384 постачальник був попереджений, що у строк 30 днів договір з ним буде розірвано. Управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ради буде оголошено черговий тендер на закупівлю відповідних продуктів харчування.

 

На час, поки буде відсутнє м’ясо в раціоні дітей, його буде замінено рибою та ковбасними виробами. До речі, в усіх закладах дошкільної освіти було проведено опитування батьків щодо доцільності постачання саме ковбасних виробів. За його підсумками, 77% батьків схвально ставляться до таких продуктів. Із 23% - частина батьків повідомила, що це їх не стосується, оскільки дитина перебуває в ДНЗ тільки першу половину дня, тому не харчується.

 

Наголошуємо, що згідно із законодавством України, дозволяється використовувати в харчування дітей ковбасні вироби І ґатунку, проте у Білій Церкві в заклади поставляються вироби виключно вищого ґатунку.

 

Харчування дітей має бути максимально якісним, а ті кошти, які виділяються бюджетом міста та батьками, зобов'язані використовуватися максимально ефективно.


За інформацією управління освіти і науки Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 16 квітня 2018 року
Поділитися