Громадський бюджет: що це, як і коли можливо його реалізувати

24 травня  відбулися дві перші зустрічі з білоцерківцями щодо впровадження проекту «Громадський бюджет» (в приміщенні Білоцерківської міської ради та в ЗОШ №20).

 

Аби ефективно залучити жителів Білої Церкви до реалізації даного проекту та донести інформацію про його актуальність та можливість громадян впливати на розвиток міста,  використовуючи частину коштів  міського бюджет - шляхом участі в Громадському бюджеті,   міською владою було розроблено графік зустрічей у всіх мікрорайонах міста. Всього таких зустрічей заплановано провести десять, протягом 24-26 та 29-30 травня. 

 

Відкриваючи захід, начальник відділу інформаційних ресурсів та зв’язків з громадськістю міської ради Олег Турій наголосив, що важливість проведення  зустрічей із білоцерківцями,  безпосередньо, важко переоцінити, адже на них, в ході «живого спілкування», буде  проведено  роз’яснення, що таке громадський бюджет, переваги його використання. Також це можливість сформувати бачення, які ідеї слід реалізувати першочергово та детально  отримати відповіді  й інформацію, як їх оформити в проект.

 

Олег Турій відмітив, що міської радою було прийнято положення про Громадський бюджет, створена робоча група та закріплені відповідальні від структурних підрозділів міської ради – тобто, необхідні документи, які врегульовує всі питання щодо його реалізації. І щоб без помилок оформити необхідні документи з дотриманням передбачених вимог необхідно обов’язково  ознайомитися з ними. 

 

До проведення зустрічей в мікрорайонах долучено КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви», представники якого, разом із депутатами міської ради, представникками громадськості та посадовими особами місцевого самоврядування презентуватимуть  суть Громадського бюджету  та як його реалізовувати. 

 

Зокрема, в ході заходу, що відбувся в приміщенні Білоцерківської міської ради,  проектним менеджером Агенції Русланою Іванчук було детально  роз’яснено присутнім інформацію, що таке  Громадський бюджет (це частина міського бюджету міста Біла Церква, кошти якого спрямовуються на реалізацію кращих проектів розвитку міста, які надійшли до Білоцерківської міської ради від мешканців територіальної громади міста Біла Церква та стали переможцями конкурсу).

 

Доповідач також зупинилася на історії впровадження в світі та в деяких українських містах Громадського бюджету  та питаннях: хто може бути автором проекту; що таке проект  та  чим відрізняються великі й малі проекти; які є обмеження для проектів. 

 

Також було обговорено умови та вимоги при поданні  проектів, опрацьовано на практиці як заповнювати форму з роз’ясненням усіх пунктів від  виду та опису, очікуваних результатів впровадження проекту  до  обрахунку кошторису. 

 

Слід зазначити, що в цьому році проекти можна подавати у такий  спосіб: шляхом заповнення форми проекту у паперовому вигляді у Центрі надання адміністративних послуг Білоцерківської  міської ради за адресою: м. Біла Церква, вул.Я.Мудрого, б.38/2.  В подальшому планується розробити спеціальний онлайн сервіс. 

 

Білоцерківців  ознайомили й з етапами розгляду проектів. Наголосили, що  прийом проектів  проводитиметься з 15 травня по 15 червня , оприлюднення проектів, які допущені для участі у голосуванні  буде здійснено  16 червня – 23 серпня, голосування  проводитиметься 01 по 15 вересня, а реалізація його здійснюватиметься  в 2018 році.

 

Під час зустрічі було надано відповіді на питання, що стосувалися здійснення контролю за відбором проектів, де можна знайти проекти, які пройшли відбір і допущені до голосування, яким чином можна голосувати, хто може проголосувати та як встановлюватимуться результати та визначатимуться переможці та ін. 

 

В заході взяли участь  депутати міської ради – Юрій Гончаренко, Вадим Кошель, Олена Шевченко, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Максим Свірський, начальник управління економіки міської ради Олена Карпенко та ін. 

 

Цього ж  дня, в приміщенні Білоцерківської ЗОШ №20, проектним менеджером Агенції Мариною Загурською була проведена зустріч з білоцерківцями – жителями мікрорайону «Леваневський». На даному заході були присутні депутати міської ради Вікторія Ковальова та Юрій Петрик.

 

З положенням про Громадський бюджет, умовами та іншою інформацією можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради в рубриці «Громадський бюджет».

 

Із презентацією зустрічі можна ознайомитися тут.

 

Громадський бюджет: що це, як і коли можливо його реалізувати


Опубліковано: 25 травня 2017 року
Поділитися