Громадський бюджет-дієвий інструмент влади та громади

Депутати міської ради затвердили Програму  реалізації громадського бюджету (бюджету участі) у м.Біла Церква на 2017-2020 роки. 

Рішенням також було внесено зміни  до Положення про громадський бюджет м.Біла Церква, затвердженого рішенням міської ради від 08 вересня 2016 р. №229-15-УІІ. 

В сучасному громадянському суспільстві зросла соціальна активність людей та з’явились активісти, які мають бажання долучатись до вирішення проблем суспільства. Зокрема у людей, які постійно проживають у м.Біла Церква, виникають ідеї, як покращити своє місто.

В той же час чинне законодавство не дає чітких орієнтирів щодо залучення громадян до процесів місцевого управління та формування бюджету, хоча й пропонує деякі механізми, які можуть бути застосовані при залученні громадських активістів до процесів управління на місцях (громадські слухання, громадські ради, місцеві ініціативи).

Таким чином, соціальна активність суспільства вимагає від Білоцерківської міської ради створення дієвих інструментів співпраці з власною громадою та долучення громадськості до вирішення місцевих проблем.

Найбільш вдалим світовим досвідом щодо технології залучення громадян до процесу вироблення та прийняття рішень є використання громадського бюджету (бюджету участі) на місцевому рівні.

Затвердження Програми реалізації громадського бюджету (бюджету участі) у місті Біла Церква на 2017-2020 роки сприятиме залученню громадян до бюджетного процесу, запровадженню процесу демократичного обговорення та прийняття рішень, у якому пересічні громадяни вирішуватимуть, як розподілити частину бюджету міста, та допоможе зміцнити довіру громадян до місцевої влади. 

Метою Програми є створення та запровадження ефективної системи взаємодії влади та громадськості в бюджетному процесі для задоволення потреб жителів  міста Біла Церква, створення умов для участі білоцерківців у реалізації повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

Програма також завдання та план  заходів, зокрема:  подання проектів, аналіз пропозицій,  визначення проектів-переможців та їх реалізація та ін. 

Очікуваними результатами, які планується досягнути є: створення ефективного механізму взаємодії виконавчих органів  білоцерківської міської ради та жителів м.Біла Церква в бюджетному процесі; залучення жителів до процесу прийняття рішень на місцевому рівні; формування довіри громадян до міської влади; підвищення відкритості діяльності органів місцевого самоврядування; підвищення рівня прозорості  процесі прийняття рішень шляхом надання білоцерківцям можливості безпосереднього впливу на бюджетну політику міста та ін.

  


Опубліковано: 24 березня 2017 року
Поділитися