Фінансово-кредитна підтримка як можливість розвитку малого та середнього підприємництва Білої Церкви

21 січня відбулося засідання «круглого столу» щодо обговорення проекту  регуляторного акту – рішення Білоцерківської міської ради  «Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква». Дане рішення розроблене з метою затвердження прозорого та ефективного механізму фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва (МСП) в місті Біла Церква з урахуванням кращого європейського досвіду.

Варто відмітити, що управлінням економіки Білоцерківської міської ради було розроблено Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква. Фінансово-кредитна підтримка здійснюватиметься шляхом часткової компенсації з бюджету міста Біла Церква відсотків, що встановлюються кредитною угодою, укладеною між суб’єктом господарювання та банком-партнером, відповідно до Програми розвитку малого і середнього підприємництва та інвестиційної діяльності в місті Білій Церкві на 2019-2020 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 29 листопада 2018 року № 3028-60-VII. Відбір банків-партнерів та моніторинг їх фінансового стану буде здійснювати Німецько-Український Фонд (НУФ), з яким Білоцерківською міською радою укладений Меморандум про співробітництво від 04.09.2018 року.

Під час «круглого столу» до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий. Він наголосив, що бізнес є основою розвитку міста, і міською владою вжито низку заходів з метою створення сприятливих умов для його розвитку в Білій Церкві.

«Запровадження фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва – це не перший крок Білоцерківської міської ради з метою полегшення умов роботи підприємництва. Зокрема, сьогодні підприємці міста мають змогу отримати кваліфіковані послуги в Центрі надання адміністративних послуг, який за кількістю та якістю роботи є одним із лідерів в Україні. Міською владою зменшено пайову участь з 10% до 2%, що дало серйозний поштовх підприємцям будувати торговельні та будівничі площі. Тільки за минулий рік у Білій Церкві було створено 1800 нових робочих місць. Хотілося б, аби фінансово-кредитна підтримка надавалася саме тим підприємцям, які мають бажання працювати і розвиватися. З міського бюджету на підтримку даної програми виділено 500 тис. грн. І під час засідань сесії міської ради ми розглядатимемо дане питання, аби підприємці могли виконати свої зобов’язання перед містом та громадою», - наголосив міський голова Геннадій Дикий.

Під час заходу представник Німецько-Українського Фонду Валерій Майборода виступив із презентацією на тему системної підтримки інвестиційного кредитування МСП в Україні. Зокрема зупинився на особливостях діяльності Німецько-Українського Фонду в Україні, окреслив основні результати його діяльності в рамках програм з підтримки фінансування малого та середнього підприємництва, ознайомив зі схемою реалізації Спільної програми Німецько-Українського Фонду та Київської державної адміністрації з компенсації відсотків для МСП м. Києва, процедурою участі МСП у спільній програмі НУФ та місцевих органів влади тощо. Спікер наголосив, що активна видача кредитів розпочалася з квітня 2018 року, і це дало можливість успішно розпочати реалізацію низки важливих та потрібних проектів.

У рамках «круглого столу» учасники ознайомилися з Програмою з компенсації процентних ставок, поцікавилися критеріями та перевагами участі у ній, висловили низку пропозицій та побажань, які б, на їхню думку, сприяли успішній реалізації Програми тощо.

У засіданні взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Анатолій Гончар, Олена Шевченко, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, банківських установ, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Фінансово-кредитна підтримка як можливість розвитку малого та середнього підприємництва Білої Церкви


Опубліковано: 21 січня 2019 року
Поділитися