Філософські читання – 2017

    25 березня 2017 року в Білоцерківському навчально-виховному об’єднанні «Ліцей – Мала академія наук» відбулася VІІІ учнівська науково-практична конференція «Філософські читання-2017». За традицією відкрив конференцію й привітав її учасників начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Петрик Юрій Федорович. Він відзначив, що з величезним задоволенням спілкується з такою інтелектуальною й небайдужою аудиторією, вражають теми, які обираються й досліджуються юними науковцями, вони кожного разу нові, а головне – несподівані.

 

    Так було й цього разу: тема конференції – «Що ми знаємо напевне?». Відповіді на це питання старшокласники шукали в шести секціях: 

1. Методологія сумніву.

2. Природа свідомості: що мозок може розказати про нас?

3. Деконструкція історичних міфів.

4. Мистецтво під мікроскопом: чого ми не помічали у великих творців? (Література, живопис, кінематограф).

5.Прикладна етика: моральні дилеми, які провокує розвиток науки.

6. Філософія та історія науки.

 

    У пленарному засіданні та дискусіях узяли участь більше п’ятдесяти старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів міста. Найактивнішими виявилися учні шкіл № 5, № 6, БНВО «Ліцей – МАН», Білоцерківського колегіуму, а також шкіл № 21, № 22. Шукати істину школярам допомагали досвідчені модератори – молоді науковці, аспіранти, студенти, які зовсім недавно самі були учасниками філософських читань, а тепер пов’язали з філософією своє життя, навіть якщо обрали своєю професією психологію чи економіку. І це цілком природно, бо, як сказав у заключному слові незмінний голова журі «Філософських читань» кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та політології Білоцерківського аграрного університету Ярмола Олександр Володимирович: «Філософія – це інструмент, який стане в нагоді в пошуках істини й розв’язання найскладніших завдань».

 

    Журі відзначило дипломами всіх учасників, які виступили з доповідями, але дух суперництва на філософських читаннях поступається бажанню поділитися своєю ідеєю, знайти однодумців, відчути поштовх до нових пошуків. І це прекрасно!

Філософські читання – 2017

25 березня 2017 року в Білоцерківському навчально-виховному об’єднанні «Ліцей – Мала академія наук» відбулася VІІІ учнівська науково-практична конференція «Філософські читання-2017».


Опубліковано: 28 березня 2017 року
Поділитися