Вакцинація – національна безпека держави

30 січня у Білій Церкві відбулося засідання «круглого столу» для батьків та лікарів, сестер медичних первинної медичної допомоги на тему: «Як поліпшити довіру населення до щеплень? Погляд педіатра на проблему імунопрофілактики». Захід був організований міською радою спільно з Агенцією стратегічного розвитку Білої Церкви, громадськими організаціями та медичною спільнотою міста.

 

Вітаючи учасників «круглого столу», заступник начальника управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради Людмила Гадіяк наголосила, що погляди в суспільстві стовного того, робити щеплення дітям чи ні, розділилися, і цей захід покликаний допомогти віднайти розумний підхід до вирішення даного питання.

 

Під час заходу доктор медичних наук, професор, завідуюча кафедри поліклінічної педіатрії Харківської медичної академії післядипломної освіти, декан факультету сімейної медицини, лікар-педіатр вищої категорії з 36-річним стажем роботи Ольга Цодікова зосередила увагу присутніх довкола важливості вакцинації дітей проти таких хвороб, як віспа, правець, кір, краснуха, гемофільна інфекція, дифтерія, гепатит В, поліомієліт, наголосивши, що заходи з вакцинації допомогли значно знизити або повністю запобігти захворюваності та смертності внаслідок цих захворювань.

 

Лікар наголосила, що календар щеплень для дітей включає вакцинацію проти 10 видів захворювань, порівняла досвід України з досвідом таких країн, як США, Австрія, Німеччина та низкою інших, де календар щеплень значно ширший, і до нього ставляться дуже відповідально. Так, у США в разі відсутності щеплень діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки, в Німеччині дитячі установи пильно стежать за своєчасністю поданих довідок про щеплення, в Австралії – на дітей, які не пройшли щеплення, не виплачується соціальна допомога, а в Італії батьків, які порушили терміни проведення щеплень дітям, можуть навіть отримати штраф в розмірі 7,5 тис.євро.

 

Лікар наголосила, що процес вакцинації має бути максимально зрозумілим для пацієнтів та лікарів, і для цього створений спеціальний алгоритм, який включає підготовку до щеплень, нагляд за дитиною після вакцинації, містить необхідну інформацію для батьків тощо.

 

Ольга Цодікова також зупинилася на низці поширених міфів, пов’язаних із вакцинацією. Зокрема, за словами лікаря, неправдивими є міфи стосовно того, що грудне вигодовування може забезпечити дитині достатній захист від інфекцій, що вакцини спричиняють багато побічних ефектів, перевантажують імунну систему, викликають аутизм та синдром раптової смерті у дітей тощо.

 

«Чим раніше буде проведена вакцинація, тим краще для дитини, адже вона не захворіє сама і не зможе розповсюдити хворобу на інших дітей, – наголосила Ольга Цодікова. Також ознайомила присутніх з пілотним проектом «Школа імунізації», який діє в м.Харків з 2010 року, охоплює всі дитячі лікарні міста й спрямований на підвищення інформованості жителів щодо вакцинації. Під час заходу представники громадськості та медики поцікавилися перспективами впровадження аналогічного проекту в м.Біла Церква, і харківські колеги висловили готовність посприяти у його втіленні в нашому місті.

 

У заході взяли участь: депутат Білоцерківської міської ради Андрій Король, заступник директора КП «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Оксана Сахарова, представники медичної спільноти, головні лікарі лікувальних закладів м.Біла Церква, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

 

Детальніше з презентацією можна ознайомитися тут.

Вакцинація – національна безпека держави


Опубліковано: 31 січня 2018 року
Поділитися