«Дзвони пам`яті»: річниця Чорнобильської трагедії

    До 31-ої річниці Чорнобильської трагедії в Білій Церкві біля пам’ятника «Чорнобильський дзвін» відбувся мітинг і покладання квітів за участю ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, представників влади, громадських організацій та жителів міста.

 

   Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, яка відбулася у ніч на 26 квітня 1986 року - найбільша техногенна катастрофа сторіччя. День Чорнобильської трагедії став «чорним» для сотень тисяч людей, які втратили свої домівки, а найголовніше –втратили своє здоров`я та життя своїх рідних і близьких. Викид радіоактивних речовин викликав важке радіоактивне зараження не тільки території України, але і всієї Європи.

 

   На сьогоднішній день 2685 жителів Білої Церкви мають статус ліквідатора аварії на ЧАЕС, з них - 1265 мають інвалідність, пов’язану зі статусом ліквідатора.

 

   Виступаючи на мітингу, міський голова Геннадій Дикий відмітив, що подвиг, який здійснили ліквідатори під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції в 1986 році, ціною власного здоров’я та життя, є вагомим для людства і про цей подвиг слід пам’ятати завжди.

 

   «Аварія на Чорнобильській АЕС – трагедія світового масштабу. В той скрутний час ряд автомобільно-транспортних підприємств нашого міста було задіяно для її ліквідації. Багато білоцерківців було направлено в службове відрядження до Чорнобиля задля боротьби з лихом та виконанням високого морального обов`язку перед майбутніми поколіннями.

 

   Важко сказати, що могло бути з нашим містом і країною в цілому, якщо б не було таких відважних герої-рятівників - ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Низький вам уклін і вічна пам`ять тим героям, яких вже немає з нами», - сказав Геннадій Дикий.

 

   В ході заходу виступили перший заступник голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук,  голова адміністрації служби Білоцерківської єпархії Української православної церкви, протоієрей Валерій Яблонський, настоятель парафії Покрова Божої Матері Української православної церкви Микола Гопайнич, ліквідатор, керівник Білоцерківської міської громадської організації «Ветерани Чорнобиля» Микола Гаган, ліквідатор Анатолій Медвідь та ін.

 

   В рамках заходу було проведено молебень настоятелем парафії Покрова Божої Матері Української православної церкви Миколою Гопайничем по тих, хто загинув внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

   Міським головою Геннадієм Диким, заступником міського голови Ольгою Настіною, депутатами та членами виконкому міської ради, ліквідаторами та небайдужими білоцерківцями було покладено квіти до пам’ятника борцям з Чорнобильським лихом, вшановано хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто від нього загинув.

 

   В заході взяли участь представники Білоцерківського районного відділу ГУ ДСНС України у Київській області, ряду структурних підрозділів міської ради, керівники підприємств, організацій та установ м.Біла Церква, представники громадськості, духовенства, ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та члени їх родин, учні загальноосвітніх закладів міста,  журналісти місцевих ЗМІ та ін.

«Дзвони пам`яті»: річниця Чорнобильської трагедії


Опубліковано: 26 квітня 2017 року
Поділитися