Дифтерія: в чому небезпека і як захистити себе?

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби  триває від 3 до 10 днів. Джерелом інфекції є хвора людина або носій дифтерійної бактерії, яка виділяє токсин. Даний токсин блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • пошкодження серцевого м'яза (міокардит);
  • ураження нервової системи;
  • пневмонію та дихальну недостатність.

При виникненні осередку інфекції контактні особи підлягають додатковій імунізації:

  • нещеплені повинні одержати первинний вакцинальний комплекс (вакцинація та перша ревакцинація) згідно з віком;
  • особи, які підлягають ревакцинації згідно з календарем у поточному році, повинні негайно отримати чергову ревакцинацію;
  • особи, імунізовані згідно з календарем, повинні отримати додаткову дозу вакцини залежно від віку, якщо після останнього щеплення проти дифтерії пройшло більше року.

Для лікування дифтерії використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальні препарати. У серпні 2019 року Україна отримала гуманітарну допомогу від Всесвітньої організації охорони здоров’я – 200 флаконів протидифтерійної сироватки,з яких використано 13, а залишилося близько 180 флаконів, які рівномірно розподілені між усіма областями.

Нагадуємо, що в 1991-1998 роках в Україні була епідемія дифтерії, причиною якої став низький рівень вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді захворіли 20 тисяч людей, з яких 696 осіб померли.

Цього року в Україні вже зафіксовано 20 випадків дифтерії, в тому числі 2 випадки в м. Києві. В той же час знову відмічається вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 59% дітей у віці до 1 року та  52% дорослих.

Станом на 01 жовтня 2019 року в Україні є 1,8 млн доз вакцини проти кашлюку, дифтерії та правцю (АКДП), 141 тисяча доз вакцини АДП (не містить кашлюкового компоненту) та 4,9 млн доз вакцини зі зменшеним вмістом антигену (АДП-м). Цього достатньо, щоб забезпечити вакцинами всіх громадян, які потребують планового щеплення.

Міністерство охорони здоров’я  України закликає не наражати на небезпеку себе та своїх близьких і вчасно вакцинуватися!

Інформація від управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради

 


Опубліковано: 29 жовтня 2019 року
Поділитися