Досвід Естонії щодо цифровізації, який будемо використовувати

Саме цінне в житті – це час. І запровадження електронних сервісів дозволяє витрачати його не на черги, а на спілкування з рідними та заняття улюбленими справами.

Минулого тижня секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб у складі делегації представників українського місцевого самоврядування відвідав міста Естонської Республіки. Метою офіційного візиту стало вивчення досвіду цифровізації місцевого самоврядування та запровадження у подальшому кращих світових практик цифрових інновацій в українських містах.

Саме в Естонії у цифровому форматі працюють 99% органів державного управління, що дозволяє надавати послуги громадянам в максимально простий спосіб. Саме тому досвід естонського уряду щодо впровадження цифрових технологій є цінним. Зокрема, делегати з’ясували, які складнощі виникали на етапах реалізації проєкту та як їх долали.

У ході візиту Володимир Вовкотруб зустрівся з представниками муніципалітетів міст Таллін та Тарту. В Естонії функціонують як загальнодержавні електронні послуги, так і міські. Секретар ради мав можливість ознайомитись зі специфікою міських сервісів, а також шляхами роз’язання проблем, які виникали серед містян при впровадженні цифровізації на місцевому рівні.

Також, українська делегація взяла участь у Конференції з електронного урядування «e-Governance Conference 2024 у Тарту». Це триденна провідна конференція з електронного урядування, яку щорічно організовує Академія електронного управління (eGA).

Конференція об’єднала близько 500 експертів із 67 країн, щоб обмінятися досвідом упровадження технологій та інновацій у державні процеси. На панельних дискусіях обговорили, яким має бути уряд в епоху цифрових технологій та ШІ.

Під час конференції e-Governance Conference українська делегація поділилась досвідом цифровізації в умовах повномасштабної війни. Зокрема, представили сервіси, які впровадили з початку вторгнення і які не мають аналогів у світі. Це єВідновлення, комплексна послуга для бізнесу е-Підприємець, чатбот єВорог тощо.

Під час форуму Володимир Вовкотруб мав можливість познайомитись з керівником програмного забезпечення Дії Іллею Родіним, який на панельній дискусії про доступ до цифрових ринків ЄС, доповів про архітектуру сервісів і розвиток держави у смартфоні під час викликів повномасштабної війни.

Як зазначив Володимир Вовкотруб: «Цей візит був дуже цінним, оскільки була можливість не лише вивчити досвід закордонних партнерів, а також дізнатися про напрацювання інших українських міст у впровадженні електронних послуг. Це такі міста як: Дніпро, Суми, Нова Одеса. В нашій громаді вже проведено опитування серед жителів громади, які цифрові послуги вони хотіли б бачити першочергово у Білій Церкві. За підсумками опитування визначено три основні напрямки: електронна оплата проїзду у громадському транспорті; електронна черга в установи надання послуг; кабінет мешканця Білоцерківської громади. Тож, тепер ми знаємо як, і головне - в якому напрямку ми маємо рухатись».

Участь української делегації в конференції відбулась за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту DT4UA, що реалізує естонська Академія електронного управління.

Досвід Естонії щодо цифровізації, який будемо використовувати


Опубліковано: 29 травня 2024 року
Поділитися