До Всесвітнього дня боротьби з інсультом

Всесвітня  асоціація боротьби з інсультом оголосила 29 жовтня Всесвітнім Днем боротьби з інсультом.

 

Інсульт - це відмирання ділянки головного мозку, що розвивається при гострому порушенні його кровопостачання або при крововиливі в цю ділянку. Тобто, виникнення інсульту безпосередньо пов’язане із станом серцево-судинної системи.

 

Існує думка, що інсульт можливий лише у людей похилого віку, але це не так. Хвороба часто виникає і у людей працездатного віку: із 110 тисяч українців, які щорічно хворіють на інсульт, третина – люди, молодші 65 років.


Причини інсульту

 

Безпосередніми причинами ішемічного інсульту є  різкий спазм судин головного мозку або тромбоемболія, що виникає при варикозній хворобі, а також при відриві тромбу із порожнин серця. При цьому настає повне перекриття судини, що приводить до кисневого голодування певної ділянки головного мозку і її змертвіння.

 

Геморагічний інсульт розвивається внаслідок розриву аневризми судини або розриву патологічно зміненої стінки судини. Зазвичай це відбувається при підвищенні артеріального тиску.

 

Сприяючими факторами інсульту є атеросклероз судин, надлишкова вага, нераціональне харчування, паління та зловживання алкоголем, наявність варикозної хвороби. Провокуючим фактором виступає артеріальна гіпертензія, а також стресові ситуації, які викликають спазм судин головного мозку.

 

Всі симптоми інсульту можна умовно розділити на загальні та неврологічні.


Загальні симптоми:

 - головний біль, запаморочення;

 - артеріальна гіпертензія;

 - нудота та блювання;

 - загальна слабкість.


Неврологічні симптоми:

 - парез кінцівок на одному боці (геміпарез);

 - парез мімічних м’язів на одному боці  (проявляється опущенням кута рота, парусінням щоки при розмові чи спробі дути, слинотечею);

- порушення чутливості в кінцівках, оніміння пальців рук та ніг;

- дизартрія (порушення мови);

- птоз, міоз, енофтальм – тріада симптомів, які означають опущення повіки, розширення зіниці та западання очного яблука;

- психічні розлади (при ураженні лобних долей мозку).


Лікування інсульту

При появі вищеперерахованих симптомів слід одразу викликати екстренну медичну допомогу. В стаціонарі проводиться тромболітична терапія (в перші години появи інсульту), здійснюються заходи по нормалізації роботи дихальної та серцево-судинної систем. У випадках геморагічного інсульту іноді виникає необхідність оперативного втручання. Ефективність лікування залежить від площі ураження і від того, які ділянки головного мозку пошкоджені. Лікування тривале і потребує багато терпіння та зусиль. Дуже важливою є також реабілітація після інсульту для максимального відновлення функцій та повернення хворого до нормального життя.


Профілактика інсульту

Кращий спосіб не допустити інсульту – профілактика та своєчасне лікування певних небезпечних захворювань. Загрозу для життя людини представляють серцеві хвороби, і в першу чергу аритмії. Мерехтіння передсердь, тріпотіння шлуночків, розширення камер серця, дефекти серцевих клапанів – все це може стати причиною формування тромбів (кров’яних згустків), які в майбутньому здатні привести до закупорювання судин головного мозку.

 

Цукровий діабет робить стінки кровоносних судин ламкими й крихкими, що може призвести до інсульту. Атеросклероз судин збільшує подібну ймовірність, так само як і гіпертонія. Ще одна небезпека – аневризми (стоншення стінок) мозкових судин. Тонкі стінки не справляються з кров’яним тиском (особливо в комбінації з гіпертонією). Можливий наслідок – геморагічний інсульт.

 

Небезпечним є також порушення згортання крові: «рідка» кров може призвести до кровотечі, «густа» – до появи згустків, що закупорюють судини.

 

Зловживання спиртними напоями, тютюнопаління  – ці шкідливі звички можуть призвести до розвитку інсульту. Нікотин, як показує практика, збільшує вірогідність інсульту приблизно вдвічі. У комбінації зі зловживанням алкоголем, який провокує гіпертензію, ризик інсульту збільшується  приблизно на 75 %.

 

Зайва вага – це теж серйозний фактор ризику розвитку інсульту. Додаткові кілограми, які люди «носять» на собі, сприяють появі факторів, які призводять до крововиливу в мозок. Це хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, цукровий діабет. Згідно з дослідженнями, досить позбутися зайвих 5 кілограмів, щоб показники артеріального тиску знизились, а рівень холестерину в крові прийшов у норму.

 

Заняття спортом не лише зменшує артеріальний тиск, але й звільняє організм від непотрібного холестерину. Фізичні вправи також нормалізують роботу серця, допомагають оптимізувати масу тіла.

 

Профілактика інсульту передбачає також раціональне харчування: «дієтична» профілактика призводить до зниження рівня холестерину та насичення організму магнієм і калієм.

 

З метою зниження рівня холестерину слід вживати в їжу вівсяні пластівці, соєві продукти, мигдаль, овочі та фрукти – ефективні постачальники антиоксидантів, які перешкоджають «обростанню» стінок артерій жировими бляшками. Обов’язково слід включити в меню абрикоси (курагу), банани й чорнослив — це джерела калію. Корисні також шпинат і квасоля, знежирене молоко, морська риба,  ягоди.

 

Найпершим фактором ризику інсульту є підвищення артеріального тиску. Його вимірювання має стати щоденною звичкою. Не забувайте також консультуватися з лікарем, який допоможе порадою та призначить при потребі необхідне лікування.


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 29 жовтня 2018 року
Поділитися