До 19 об’єктів освітньої галузі будуть залучені інвестиції на енергомодернізацію

На засіданні виконавчого комітету було прийнято рішення про закупівлю енергосервісу та затвердження базових рівнів споживання паливно-енергетичних ресурсів та житлово-комунальних послуг.

 

Роз’яснюючи необхідність прийняття даного рішення заступник міського голови Володимир Хмурич наголосив: « У цьому році держава надала нам новий інструмент залучення інвестицій в розбудову міської інфраструктури - механізм ЕСКО (залучення енергосервісних компаній). Це по суті співфінансування приватного інвестора  та місцевої влади на запровадження проектів енергоефективності. Вирішивши скористатися цим механізмом ми хочемо провести в Білій Церкві такий собі експеремент – спробувати залучити інвестиції до 19 об’єктів освітньої галузі міста на закупівлю індивідуальних теплових пунктів та іншого необхідного обладнання.

 

Метою цієї ініціативи є зменшення споживання енергоресурсів і, як наслідок, економія коштів для міського бюджету, а також оновлення інфраструктури енегрозабезпечення закладів при залученні інвестицій» .

 

Даним рішенням доручено  провести закупівлю енергосервісу у 2017році. Так, за умови проведення відповідного тендеру на платформі ProZorro у 13 яслах-садочках та 6 школах до кінця поточного року буде встановлене сучасне енергоефективне обладнання, яке забезпечуватиме необхідний температурний режим у приміщеннях та зігріватиме дітей у холоди. За словами Володимира Хмурича  наразі є енергосервісні компанії, які готові вкласти кошти у місто.

 

«Сподіваюся, що це буде лише початком і в подальшому ми залучимо інші компанії, які співпрацюватимуть у більш ширшому діапазоні щодо термомодернізаці, братимуть участь  у таких заходах як реконструкція дахів, заміна освітлення, утеплення будівель тощо»,-  зазначив заступник міського голови.

 

Також рішенням затверджено базові рівні споживання паливно-енергетичних ресурсів,  показник яких визначено згідно аналізу за останні три роки. За очікуваннями інвестиція призведе до зменшення даного базового рівня споживання.

 

Міський голова наголосив, що у договорі також необхідно зазначити умови, аби при запровадженні нових теплопунктів у даних будівлях не підвищилося споживання електроенегрії та обов'язково дотримувалися санітарних норм теплового режиму.

 

Привабливість енергосервісу для бюджетної сфери полягає у відсутності фінансових чи технічних ризиків залучення інвестицій – сплата за впровадження енергоефективних заходів відбувається виключно за рахунок отриманої економії від споживання паливно-енергетичних ресурсів бюджетними закладами. Надаючи клієнтам можливість економії енергії – і грошей –ЕСКО бере за це плату у вигляді частини зекономлених грошей. Ключовий нюанс полягає в тому, що ЕСКО бере лише частину від зекономленого. Так, міський бюджет матиме можливість заощадити від 10 до 20% від витрат за спожиті паливно-енергетичні ресурси.

 

Варто зазначити, що вартість одного індивідуального теплового  пункту становить від 600 тис.грн до 1 млн грн. 


Опубліковано: 26 вересня 2017 року
Поділитися