День пам’яті жертв політичних репресій: пам’ятати, щоб не повторилося знову

    Згідно з Указом Президента № 431/2007 від 21 травня 2007 року, третя неділя травня встановлена Днем пам’яті жертв політичних репресій. З метою привернення уваги школярів до трагічних подій історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, а також виховання патріотизму, 19 травня в Білій Церкві, в бібліотеці-філіалі для дітей №9 (завідуюча – Катерина Волинець) відбулася година історичної пам’яті «Слово правди і свободи, слово гідності і честі».

 

    Короткий екскурс в історію зробили завідувачки бібліотек філій №9 та №5 Катерина Волинець та Мирослава Пациаді. Під час заходу звучала поезія репресованих поетів: Василя Стуса, Леоніда Сапи, Миколи Руденка. Школярам також розповіли про поетів Розстріляного відродження та політичних в’язнів, про те, що за роки політичних репресій загинуло близько 2,5 млн людей, серед яких близько 41 тис. українців. Особливих поневірянь та фізичних знущань зазнавали представники духовенства та культури.

На заході наголосили, що ця трагедія ніколи не повинна повторитися. А тому ми маємо пам’ятати, яку страшну долю довелося пережити багатостраждальному українському народові на шляху до незалежності.

 

    У рамках години пам’яті присутні мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою «У жорнах репресій» та переглянути мультимедійні презентації «Розстріляне відродження» і «Злочин без кари. Биківня». Також учні дізналися про місця масових захоронень, таких як Дем’янів лаз, Рутченкове поле та меморіальний комплекс «Биківнянські могили».

 

    На завершення заходу пам’ять всіх безневинно убитих на незалежність України вшанували хвилиною мовчання.

 

    У заході взяли участь: головний спеціаліст відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради Вікторія Бондаренко, вчителі, бібліотекарі,  учні 8-х класів БЗШ № 6 та СПМШ № 16.

День пам’яті жертв політичних репресій: пам’ятати, щоб не повторилося знову


Опубліковано: 19 травня 2017 року
Поділитися