Дитину – в кожну родину

Однією з пріоритетних  форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є усиновлення. Усиновлення дітей дає особам можливість створення повної сім'ї та задоволення почуття батьківської любові і турботи, а дітям – можливість мати повноцінних батьків. Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у сім'ю дитини на правах дочки чи сина, здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в її інтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя. 

Станом на 01.08.2016  року на обліку служби у справах дітей Білоцерківської міської ради перебуває 59 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які можуть бути усиновлені, 35 хлопчиків і 24 дівчаток. Із них 42  дітей влаштовані в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та під опіку, 11 дітей виховуються в  спеціалізованих дитячих закладах для дітей-інвалідів, а відносно 6 дітей  віком від 6 до 17 років, які на даний час перебувають в інтернатних та інших державних закладах  на повному державному утриманні, ведеться постійна робота щодо їх усиновлення. Так,  прийомна сім’я, яка тривалий час виховувала двох дітей, братика та сестричку, позбавлених батьківського піклування, виявила бажання усиновити цих дітей і вже отримала висновок виконавчого комітету Білоцерківської міської ради про доцільність усиновлення  дітей, та відповідність його інтересам дітей.

         Служба у справах дітей здійснює облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину. Станом на 01.08.2016 року на обліку служби перебуває 5 сімей, які виявили бажання усиновити дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування. З початку 2016 року громадянами України, жителями м. Біла Церква  було усиновлено 4 дітей, із них 2 дітей перебували на обліку у службі у справах дітей Білоцерківської міської ради. На даний час ще одна сім’я кандидатів в усиновлювачі  вже знайшла свою дитину і  розпочато процес усиновлення.

Однак, аналіз віку усиновлених дітей  дає змогу зробити висновок, що здебільшого батьки бажають взяти на виховання в свою сім’ю дитину віком до 3 років. Поряд з цим усиновлювачі надають перевагу дівчаткам, дітям фізично та психічно здоровим. З огляду на це  хвилюючою  щодо можливостей усиновлення є перспектива більшості дітей, які перебувають на обліку,  середній вік яких 14-16 років. Адже із 59 дітей, які на даний час перебувають на обліку 38 дітей  віком від 10 до 18 років.  

Служба у справах дітей проводить цілеспрямовану роз’яснювальну роботу серед громадян  міста з метою пропагування та популяризації усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім цього, службою у справах дітей здійснюється постійний нагляд за дотриманням прав усиновлених дітей. На обліку служби перебуває 74  дитини,  усиновлених громадянами України, котрі мешкають у Білій Церкві.

Незважаючи на здійснення заходів щодо покращення забезпечення прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, практично не зменшується чисельність дітей, які залишаються без батьківського піклування. В середньому щороку 30-40 дітей набувають статусу сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Майже 70% з них  стають сиротами при живих батьках. Щороку близько 50 дітей з таких сімей із різних причин (недогляд, жебрацтво, бродяжництво, насильство в сім’ї)  потрапляють до центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода», лікарняних установ, інтернатів. Перебування в таких закладах не завжди має позитивні наслідки для дитини, особливо для дитини раннього віку.

Міжнародні документи в сфері захисту дітей наголошують: «вилучення дитини з сім’ї повинно розглядатися як крайній засіб, і повинно, наскільки це можливо, бути тимчасовим і мати мінімальну тривалість. Рішення щодо вилучення повинні регулярно переглядатися, і повернення дитини під батьківське піклування після того, як будуть ліквідовані чи зникнуть первинні причини вилучення, повинно відповідати найкращим інтересам дитини».

Запроваджене з 2016 року та узаконене на державному рівні патронатне виховання визначається як форма влаштування дитини на виховання в сім’ю патронатного вихователя. Під час перебування дитини в патронатній сім’ї проводиться робота з реабілітації її біологічної родини аби повернути дитину в належне сімейне середовище. Така форма виховання дає змогу не влаштовувати її в інтернатні заклади, а відразу ж передавати патронатному вихователю до вирішення питання подальшого влаштування.  Отже, головне завдання патронатної родини — оперативне забезпечення виховання й розвитку дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах  чи залишилась без батьківського піклування,  у сприятливому сімейному середовищі.

Патронатне утримання та виховання дітей, що не мають належного батьківського піклування, можна застосувати до дитини будь-якого віку, незалежно від її юридичного статусу, стану здоров’я й на термін, зумовлений обставинами, в яких вона опинилася. Патронат дає змогу допомогти дитині в будь-якій ситуації. Крім того, його можна використовувати як проміжну форму для влаштування дитини в сім’ю.

Місто Біла Церква стало одним з перших міст в Україні, в яких започатковано модель патронатного виховання дітей. З 2012 року по 2015 рік в місті функціонувала   прийона сім’я тимчачового влаштування в рамках експерименту щодо запровадження альтернативних сімейних форм виховання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах чи залишилися без батьківського піклування. З період  роботи прийомної сім’ї тимчасового влаштування завдяки зусиллям та професійності прийомних  батьків дев’ятеро  дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах чи залишилися без батьківського піклування, влаштовані у сімейні форми виховання або після реабілітації та подолання їх сім’ями складних життєвих обставин повернуті батькам.  Прийомні батьки докладають максимум зусиль, щоб діти повноцінно розвивались, отримували належний медичний догляд, харчування. Досвід показав, що запроваджена модель альтернативного сімейного догляду за дітьми, які опинилися в складній життєвій ситуації та потребують термінового захисту, сприяє збереженню для дитини її природного сімейного середовища.

З 23 лютого 2016 року в місті створену прийомну сім’ю  термінового влаштування на базі однієї доброї родини. З березня 2016 року до сім’ї патронатних вихователів влаштовано малолітню дитину, яка залишилася без піклування батьків.   За наслідками проведеної роботи з батьками малолітнього, які зловживають спиртними напоями, щодо подолання ними  складних життєвих обставин та формуванням у них здатності долати життєві труднощі в подальшому, соціальні фахівці дійшли висновку, що вони  не здатні самостійно опікуватися дитиною, забезпечувати його життєві потреби. Вони свідомо ухиляються від виховання та утримання сина.  На комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради було прийняте рішення про позбавлення їх батьківських прав відносно малолітньої дитини.  На сьогодні вже прийняте й відповідне судове рішення. Дитина має шанс бути щасливою в сім’ї усиновлювачів. Сподіваємося, що невдовзі й це питання буде вирішено позитивно в суді. І тоді вже ніхто й ніщо не розлучить маленького Богданчика з мамою і татом.   

 

На фото: маленький Богданчик  оточений любов’ю патронатних вихователів



Опубліковано: 09 серпня 2016 року
Поділитися