День пам’яті захисників України, які поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни

29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково. Саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях дозрівших соняхів. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали свої життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха. Він – не просто символ історичної мужності українських воїнів, це – символ життя України.

На жаль, вже дев’ять років наша держава має вести збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора. Сьогодні ми переживаємо найбільше випробування у нашій  новітній історії і  платимо надзвичайно велику ціну у нинішній війні.

Цього дня у Білоцерківській міській територіальній громаді відбулися заходи, під час яких було вшановано пам’ять про кожного Героя Білоцерківської громади. 

Представники місцевої влади, обласної та районної рад, районної військової адміністрації, військових формувань, силових структур, громадськості  поклали квіти до кожної могили Героя, що поховані на Алеї Слави кладовища "Сухий Яр". Також квіти були покладені до стели з портретами Героїв.

Біля Спасо-Преображенського собору відбувся захід до Дня пам'яті захисників України, де вкотре присутні розділили разом біль дев’яти років війни, дев’яти років болючих безповоротних втрат. 
На території храму було організовано локації, на яких були представлені особисті речі загиблих Героїв Білоцерківщини. 

«Сотні років, десятки поколінь українців продовжують боротьбу за свою незалежність. У цій боротьбі гинуть найкращі, патріоти, які не злякалися і пішли захищати свій рідний дім, державу. Тяжко дивитися на могили, особисті речі загиблих Героїв, але щоб перемогти - мусимо пам’ятати, і у цій пам’яті виховувати майбутні покоління, які житимуть у мирній і квітучій Україні», - зазначив у своєму зверненні міський голова Геннадій Дикий.

Також цього дня, за участі міського голови Геннадія Дикого, військовослужбовця 72 ОМБр імені Чорних Запорожців, родин загиблих герої та представника  Укрпошти відбулося спецпогашення нової благодійної марки, випущеної до Дня пам’яті загиблих Захисників.

Кров’ю наших героїв омита земля України. Іловайськ та Дебальцеве, Донецький і Луганський аеропорти, Волноваха, Авдіївська промзона і шахта «Бутівка», Світлодарська дуга, Приазов’я. Після 24 лютого 2022 року, коли відбулося повномасштабне вторгнення росії в Україну в історії цієї війни щодня з’являються нові назви: Ірпінь, Буча, Макарів, Маріуполь, Харків, Одеса, Запоріжжя, Херсон, Чернігів… Майже не залишилося на карті України місця, яке б не відгукувалося біллю у наших серцях.

Панахиду за загиблими провів секретар Білоцерківської єпархії Православної церкви України Микола Гопайнич.

Сотні білоцерківців, віддаючи шану загиблим воїнам, поклали  соняшники, квіти і лампадки до портретів Героїв. 

Пам’ять про борців України, їхні подвиги і жертовність завжди будуть у наших серцях. Ваша загибель не стане марною і кожен з нас докладе всіх зусиль аби наша Україна була незалежною, європейською, квітучою. 
 

День пам’яті захисників України, які поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни


Опубліковано: 29 серпня 2023 року
Поділитися