День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня в Білоцерківській громаді відзначили День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Цю пам’ятну дату в 2021 році відповідною постановою запровадила Верховна Рада України.

Як і щороку, у Білій Церкві цього дня до Меморіалу пам’яті жертв Голокосту та Праведникам народів світу прийшли представники місцевої влади та громадськості, аби віддати данину пам’яті тим, хто в роки нацистської окупації рятував євреїв від переслідувань та загибелі. Найчастіше ці люди робили це ціною власного життя, адже така допомога каралася смертю – самого рятівника та всієї його родини.

У більшості випадків, єврейські громади під час Другої світової війни знищувалися повністю, не лишалось рідних, близьких, друзів, які могли б повідомити імена тих, хто загинув. Під час Голокосту – геноциду єврейського народу, загинуло приблизно 6 мільйонів осіб єврейської національності.

На знак подяки за порятунок єврейський народ ініціював почесне звання для таких людей – «Праведник народів світу». Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників, попереду лише Польща, Нідерланди та Франція. Загалом Праведники народів світу походять більш ніж із 50 країн. В Україні 2 659 громадян удостоєні Ізраїлем цього почесного звання. Із них 17 білоцерківців, і їхні імена викарбувані на Меморіалі жертвам Голокосту та Праведникам народів світу.

Під час заходу пам’ять всіх невинно вбитих вшанували хвилиною мовчання. Як символ вічної пам’яті та скорботи присутні поклали квіти та камінці до меморіалу.

У заході взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, заступник міського голови Катерина Возненко, депутат Київської обласної ради, член виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Хвича Мепарішвілі, депутат Білоцерківської міської ради Юрій Кошляк, представники єврейської громади міста, журналісти місцевих ЗМІ.

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни


Опубліковано: 14 травня 2024 року
Поділитися