Чи підтримає Андерс Лунд просування міських проектів у Е5Р

Одним із напрямків роботи міської влади Білої Церкви є запровадження в місті енергозберігаючих технологій, які б надавали можливість зменшити споживання енергоносіїв, зекономити витрати за їх використання та спрямовувати вивільнені кошти на розвиток інфраструктури м.Біла Церва.  З цією метою розробляються певні проекти, які б дали можливість модернізувати системи енергозбережень, провести термосанації комунальних підприємств, установ та організацій та ін. Щоб такі проекти реалізувати і провести  масштабні заходи, необхідно залучити кредитні, інвестиційні, грантові кошти. Саме над цим зараз й працює команда міського голови на чолі з його заступником Володимиром Хмуричом.

Про це 17 серпня ц.р. під час зустрічі з асоціативним директором, управляючим фондом Східноєвропейське партнерство з питань енегроефективності та екології (Е5Р) Андерсом Лундом наголосив міський голова Геннадій Дикий.  Дана організація є провідним багатостороннім донорським фондом, який сприяє залученню інвестицій щодо підвищення енергоефективності та екології у регіоні «Східного партнерства».

 «Нажаль, через застарілі технології ми маємо великі витрати з міського бюджету, які йдуть на оплату енергоносіїв, що споживають комунальні установи. А це 10-15% бюджетних коштів, які б можна було спрямувати на розвиток міста. Ми вивчали досвід європейських міст, які залучали кошти донорських організацій на оновлення мереж, утеплення фасадів, реконструкцію котелень тощо  й, як результат, в подальшому мали змогу заощаджувати кошти, досягнути покращення економічних, екологічних показників та ін.», - відмітив міський голова Геннадій Дикий, а також наголосив, що в місці вже почато роботу в цьому напрямку, і виділяються певні кошти з міського бюджету, проте їх недостатньо.

 Під час зустрічі заступник міського голови Володимир Хмурич презентував гостю Білу Церкву, ознайомив із наявним житловим фондом та з підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг, які функціонують в місті та їх потужностями.

Відмітив, що пріоритетними заходами щодо запровадження енергоефективності в місті визначено: підвищення енергоефективності в приватних та комунальних будинка і будівлях; модернізація систем теплопостачання; оновлення  мереж вуличного освітлення; розвиток  міського електротранспорту.

Радник міського голови з питань енергоефективності Кирило Томляк поінформував про вже подані заявки від міста не тільки до Європейського банку реконструкції та розвитку, а й  до ряду інших європейських банків та організацій щодо можливості отримання кредитів та інвестицій . Зокрема, по таких напрямках як термосанація дитячих садків, заміна вікон та утеплення багатоквартирних будинків. Особливо розглядається варіант програми співфінансування заходів з енергоефективності в ОСББ міста, при якому по 40% вартості робіт відшкодовуватимуться з бюджетів міста та держави, а виконання робіт- оплачуватимуть мешканці.

Також особлива увага приділятиметься реконструкції тепломагістралі «ТЕЦ-місто», заміні сучасними котлами обладнання, яке використовується КП БМР «Білоцерківтепломережа», модернізації  вуличного освітлення та ін.

Керуючий справами виконавчого комітету міської ради Максим Свірський  також поінформавув про заходи щодо участі міської ради в  проекті Європейського банку по фінансуванню розвитку електротранспорту   в місті. Детально зупинився на роботі, яка була вже проведена щодо відновлення тролейбусного парку, залучення до комунального підприємства маршрутних таксі, а також оптимізації транспортної мережі міста, розгляду можливості розширення контактних мереж для тролейбусів та ін.

Про позитивний  приклад  розвитку ТОВ «Білоцерківвода» після передачі його в концесію присутніх поінформував заступник міського голови Валерій Гнатюк. Він зупинився на кроках підприємства по залученню коштів на подальший розвиток та ін.

В свою чергу асоціативний директор, управляючий фондом Східноєвропейське партнерство з питань енегроефективності та екології (Е5Р) Андерс Лунд поінформував про історію створення та функціонування Е5Р, систему його управління, ознайомив із результатами діяльності в Україні та зупинився на конкретних прикладах затверджених проектів від міст нашої держави, на які були виділені кошти Фонду.

Андерс Лунд відмітив, що приклад України протягом останніх років свідчить, що використання коштів Е5Р надає очевидні переваги для усіх країн-учасниць «Східноєвропейського партнерства». В рамках Е5Р можна отримати як інвестиційні ресурси, так і гранти на отримання технічної допомоги.

«Найбільший ефект від співробітництва можна отримати в таких сферах: модернізація системи централізованого теплопостачання; очистка води та стоків; реалізація проектів з підвищення проектів енергоефективності в будівлях громадського призначення; вуличне освітлення; видалення та переробка твердих відходів; відновлювальна енергетика; реалізація проектів з підвищення сталого функціонування муніципальної  транспортної інфраструктури», -зазначив Андерс Лунд.

Присутні обговорили можливі  механізми  та умови подачі проектів на розгляд керівної групи Фонду, вимоги до розробки та оформлення відповідних документів,  терміни тощо. Андерс Лунд відмітив, що в Білої Церкви є можливість отримати кредитні та грантові кошти, оскільки місто має багато напрацювань, розроблених проектів та зацікавлене ставлення до  співпраці щодо  їх реалізації.

Для довідки:

Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології

E5P – це багатосторонній донорський фонд об’ємом 93 млн. євро, заснований під час головування Швеції у Європейському союзі у 2009 р., для сприяння інвестиціям у проекти підвищення енергоефективності та екології в Україні, із наміром в наступному включити до Фонду інші країни-учасниці “Східного партнерства”. У 2012 р. вкладниками Е5Р було прийнято рішення розширити дію Ініціативи на Молдову, Грузію, Вірменію та Азербайджан.

Зазначений Фонд є механізмом колективного інвестування. В ньому акумулюються фінансові внески від Європейського Союзу та групи з більше ніж 10 країн. Дані кошти використовуються для надання позик та грантів на проекти у муніципальному секторі. Критерії розподілення грантів мають гнучкий характер. Проекти мають бути спрямовані на скорочення енергоспоживання і забруднення навколишнього середовища, зменшення викидів парникових газів , уникаючи деформації ринкової кон’юнктури та підвищення конкурентоспроможності. Крім цих завдань Фонд також підтримує ведення діалогу з державними відомствами країн-учасниць та вдосконалення регуляторної бази.



Опубліковано: 17 серпня 2016 року
Поділитися