Бюджет Білої Церкви – відкритий для громади

28 вересня у Білій Церкві відбулася презентація проекту «Відкритий бюджет» Центру політичних студій та аналітики «Ейдос». Проект спрямований на підвищення прозорості та підзвітності використання публічних коштів та впровадження ефективних практик у сфері місцевого самоврядування.

 

Розпочинаючи зустріч, міський голова Геннадій Дикий наголосив, що за останніми даними антикорупційної організації «Трансперенсі Інтернешнл» Біла Церква у рейтингу «Прозорі міста» посідає 26 місце серед 100 найбільших міст України (https://transparentcities.in.ua/rating/?rating-year=current), а в рейтингу прозорості інвестиційної сфери – 5 місце. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Українським представництвом міжнародної антикорупційної мережі Transparency International в рамках програми Transparent cities (https://transparentcities.in.ua/wp-content/uploads/2018/09/100-prozoryh.2-min.jpg).

 

«Ми і надалі будемо працювати, аби бути максимально прозорими для громади міста та бізнесу, адже це надзвичайно важливо, коли громада міста та приватні підприємці довіряють міській владі. Платники податків мають знати, куди спрямовуються сплачені ними кошти, і коли вони бачать, що в місті виконуються певні роботи, це стимулює до сплати податків», - наголосив Геннадій Дикий.

 

У рамках заходу керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Постівий наголосив, що метою цієї зустрічі є підписання меморандуму про співпрацю між Білоцерківською міською радою і Центром політичних студій та аналітики «Ейдос» - на знак готовності міської влади приєднатися до даного проекту, а також зробити інформацію про міський бюджет Білої Церкви більш доступною та зручнішою у користуванні. Такий сервіс надасть можливість усім бажаючим в режимі он-лайн мати доступ до інформації про надходження та використання коштів міського бюджету – 24 години на добу 7 днів на тиждень. 

 

Варто наголосити, що міською владою м.Біла Церква вже впроваджено перший з чотирьох модулів проекту «Відкритий бюджет» а саме «Візуалізація міського бюджету», і громадяни вже сьогодні можуть з ним ознайомитись на офіційному сайті Білоцерківської міської ради в розділі «Прозора влада» (https://openbudget.in.ua/widgets/town_profile/budget_files/55a807d96b61730709ee2000?locale=uk).

 

Наступні наші кроки, це впровадження модулів: PAYWATCH, «Бюджет на мапі» та модуль «Комунальні підприємства», наголосив Сергій Постівий.

 

Щодо до підписаного Меморандуму, то відповідно до нього Білоцерківська міська рада зобов’язана сприяти подальшому впровадженню практики візуалізації дохідної та видаткової частини місцевого бюджету; сприяти інформуванню населення про використання коштів платників податків, шляхом впровадження модулю «Місцевий бюджет»; надавати сприяння у поширенні інформації про можливості громадян брати участь в бюджетному процесі, залучати їх до проведення громадського контролю за об’єктами ремонту та капітального будівництва; сприяти інформуванню про результати діяльності органів місцевого самоврядування через відповідні публікації та за допомогою певних модулів; забезпечувати завантаження відповідних наборів даних на портал «Відкритий бюджет» зі встановленою регулярністю тощо.

 

У свою чергу, центр «Ейдос» зобов’язується надавати представникам Білоцерківської міської ради доступ до модулів програмного забезпечення, консультації щодо впровадження, зразки наборів даних, Skype-навчання щодо користування програмним забезпеченням «Відкритий бюджет» та всіх його модулів; протягом 2018-2019 років підтримувати роботу програмного забезпечення «Відкритий бюджет», що міститься на сайті openbudget.in.ua тощо.

 

Представник Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Володимир Тарнай відмітив, що активні громадяни, жителі міста мають право не тільки вимагати від влади певних дій, але й щось пропонувати, виявляти ініціативу. Тому дана громадська організація виступила медіатором між міською владою та it-розробниками системи, і таким чином було створено портал «Відкритий бюджет» (www.openbudget.in.ua), який підвищує прозорість використання бюджетних коштів. Створення цього інструменту тривало близько трьох років.

 

«Будуючи систему взаємної відповідальності, ми творимо інструмент задля об’єднання зусиль, аби жителі міста мали змогу отримувати якісні послуги, виконані за рахунок коштів міського бюджету», - наголосив експерт.

 

Як було зазначено, портал «Відкритий бюджет» базується на стандартних формах фінансової звітності і обробляє їх таким чином, аби зробити інформацію зрозумілою для пересічних громадян, забезпечити її інтерактивність тощо. Сервіси є безкоштовними для міської ради. Над системою працює ряд аналітиків, які здійснюють аналіз використання бюджетних коштів, генерують пропозиції депутатському корпусу. Станом на сьогодні до системи приєдналися 37 міст, 4 обласні адміністрації та одне міністерство.

 

Під час зустрічі було презентовано роботу системи на прикладі міст, де вона впроваджена, а також представлено принципи функціонування низки модулів.

 

Зокрема це візуалізація міського бюджету, що дозволяє бачити дохідну та видаткову частину, містить інформацію щодо напрямків, за якими здійснюються видатки, тощо.

 

Автоматизований модуль PAYWATCH дозволяє побачити всі платіжні операції, які здійснюються щодо придбання товарів та послуг за кошти міського бюджету, а також аналізувати дані за широким спектром параметрів.

 

Модуль «Комунальні підприємства» базується на фінансовій звітності, яку всі комунальні підприємства мають надавати структурним підрозділам, які займаються статистикою. Даний інструмент показує динаміку всіх показників діяльності підприємств, дає можливість побачити і відсортувати ці показники за певними критеріями і зрозуміти, в якому стані перебуває підприємство за обраним параметром, а також з’ясувати стан комунальних підприємств міста в цілому.

 

Модуль «Бюджет на мапі» дає змогу відобразити на карті весь бюджет розвитку міста, дізнатися інформацію щодо об’єктів, де здійснюються певні роботи за кошти міського бюджету. За допомогою системи інтегрованих даних, модуль дозволяє не тільки розмітити об’єкти на карті, але й отримати інформацію щодо низки робіт, знайти відповідні договори, тендерну документацію щодо даного об’єкту і навіть навести довідки про репутацію компанії, тобто на скільки якісно вона працювала з попередніми об’єктами – у межах різних міст України та з різними замовниками. Відповідно, у подальшому це дасть змогу обирати тільки надавачів якісних послуг, а тих, що не відповідають заданим критеріям, - оминати і навіть блокувати.

 

Народний депутат України Хвича Мепарішвілі, який взяв участь в обговоренні питань щодо функціонування порталу «Відкритий бюджет», акцентував увагу на питаннях впровадження системи, її ефективності, а також висловив зацікавлення та готовність надавати підтримку у впровадженні та розвитку системи як на місцевому, так і на державному рівнях.

 

Під час зустрічі присутні мали змогу поставити низку запитань представникам влади та розробникам щодо функціонування системи, на які отримали роз’яснення.

 

У заході взяли участь: секретар міської ради Вадим Кошель, депутати Білоцерківської міської ради Сергій Грисюк, Дмитро Поліщук, Андрій Король, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради, громадськість, журналісти місцевих ЗМІ.

Бюджет Білої Церкви – відкритий для громади


Опубліковано: 29 вересня 2018 року
Поділитися