Білу Церкву відвідала делегація Представництва Європейського Союзу в Україні

    22 травня в рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» Білу Церкву відвідала делегація Представництва Європейського Союзу в Україні. Цього дня за участю делегації в місті відбулася низка заходів, яким передувала зустріч з міським головою Геннадієм Диким.

 

    Спілкуючись із представниками делегації, Геннадій Анатолійович ознайомив гостей з історією нашого міста, історичним та культурним надбанням, наголосив, що м.Біла Церква має великий потенціал для розвитку та співпраці з країнами ЄС.

 

     Окрему увагу присутні зосередили довкола питань розвитку громадянського суспільства та зокрема процесів децентралізації, які нині активно обговорюються громадою міста; формування громадського бюджету та співпраці в цьому напрямку з польською фундацією ПАУСІ і т.д. Було також зазначено, що Біла Церква має розвинуті інститути громадянського суспільства, представлені громадськими, релігійними та благодійними організаціями. Усі вони можуть долучатися до обговорення та вирішення актуальних для громади питань.

 

    У рамках зустрічі міський голова також акцентував увагу на діяльності щодо створення в Білій Церкві мережі закладів громадського простору на базі міських бібліотек; впровадженні інклюзивної освіти та низці заходів, спрямованих на реабілітацію осіб з обмеженими фізичними можливостями. Геннадій Дикий наголосив, що хоча в цьому напрямку проводиться значний обсяг роботи, проблема потребує постійної уваги з боку влади та громади міста.

 

    Гостям також розповіли, що в рамках процесу децентралізації в місті особливу увагу звертають на систему контролю за освоєнням бюджетних коштів, що здійснюється за допомогою порталу державних закупівель ProZorro, ресурсу ZvitPro, що розміщений на офіційному сайті міської ради і на якому відображаються видатки розпорядників бюджетних коштів міста тощо. Окремо систематизуються внески батьківських коштів до дитсадочків та шкіл, і за допомогою сайтів відкритих благодійних фондів громада може ознайомитися, скільки коштів було внесено і на які потреби вони були спрямовані.

 

    «Коли жителі вкладають хоч невелику частинку своїх коштів для реалізації тих чи інших корисних для міста справ, проектів, вони відчувають себе власниками, а не споживачами, беруть на себе частину відповідальності за своє рідне місто», - наголосив міський голова Геннадій Дикий.

 

    У рамках зустрічі присутні детально зупинилися на особливостях об’єднання територіальних громад. Міський голова наголосив: «Об’єднана територіальна громада з центром у м.Біла Церква, з населенням 230-240 тис. осіб, була б привабливою для залучення інвестицій. Цьому сприяє вигідне географічне розташування, залізничне й повітряне сполучення, ціла низка інших переваг».

 

   У продовження зустрічі радник з питань преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторія Давидова ознайомила присутніх із низкою діючих та нових проектів, реалізація яких стала б можливою у Білій Церкві. Зокрема, це програми для розвитку бізнесу, в тому числі спрямовані на пошук кредитів з низькою відсотковою ставкою; програми для підтримки об’єднання громад; низка учнівських, молодіжних та культурних програм тощо. Долучитися до участі в програмах можуть всі охочі – подавши проект, який би відповідав усім вимогам та критеріям.

 

    Вікторія Давидова також наголосила, що робота Представництва дедалі більше проводиться на регіональному рівні. До того ж, у Білій Церкві вже діє інформаційний центр Представництва ЄС на базі Білоцерківського національного університету, який може стати осередком інформації про Євросоюз у нашому місті, платформою для пошуку спільних ідей та обміну думками між представниками нашої держави та представниками країн Євросоюзу тощо.

 

    У зустрічі взяли участь: заступники міського голови Володимир Хмурич та Ольга Настіна, представники Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви, відділу інформаційних ресурсів та зв’язків з громадськістю міської ради.

 

Україна – ЄС: інструменти, ресурси та можливості для співпраці

    Наступним етапом візиту стала публічна дискусія для молоді, активістів та ГО з оглядом молодіжних, освітніх та культурних можливостей та інформаційних ресурсів Представництва ЄС.

 

    Радник з питань преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторія Давидова провела презентацію, під час якої ознайомила присутніх з тими можливостями, які можуть бути відкриті для України завдяки співпраці з країнами Євросоюзу. Зокрема це програми, спрямовані на розвиток різних галузей та напрямків діяльності. Також зупинилася на законодавчих аспектах співпраці між країнами. У тому числі це Угода про асоціацію, де закріплено основні засади та напрямки співпраці України з країнами Євросоюзу, визначено основні напрямки та пріоритети тощо.

 

Під час зустрічі присутні дізналися про основні інструменти та ресурси співпраці ЄС з Україною. Зокрема ними є:

1. загальні програми ЄС: ERASMUS+, HORIZON 2020, COSME, «Креативна Європа»;

2. регіональні програми: EU4Business; ефективні муніципалітети; прикордонне співробітництво;

3. проекти за пріоритетними напрямками в Україні: підтримка реформ у різних сферах життєдіяльності, децентралізація U-LEAD, Консультативна місія ЄС, програми з енергоефективності, управління державними фінансами, підтримка та розвиток громадянського суспільства та незалежних ЗМІ тощо;

4. гуманітарна допомога: ECHO, допомога переселенцям, зміцнення миру та відновлення постраждалих територій.

5. проекти та програми для дітей та молоді: Євровікторина Euroquiz; дискусійні клуби; дні кар’єри у співпраці з Інформаційними центрами ЄС; конкурс відео для професіоналів та аматорів;

6. програма ЄС для шкіл eTwinning plus;

7. програма для регіональних ЗМІ, що передбачає допомогу у висвітленні відносин ЄС – Україна у 16 регіонах нашої держави;

8. низка культурних та спортивних програм тощо.

 

    Як було зазначено, до реалізації програм залучені Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку. Детальніше ознайомитися з програмами можна за допомогою відповідних веб-сайтів у мережі Інтернет, а також груп у соціальних мереж. Крім того, по Україні створено 23 інформаційні центри ЄС, діє віртуальна бібліотека, де можна знайти тематичну літературу тощо.

 

    У рамках зустрічі присутні поцікавилися перспективами участі в презентованих програмах, висловили думки щодо впровадження певних програм у нашому місті, поставили низку запитань, на які отримали вичерпні відповіді.

 

    У заході взяли участь: педагоги загальноосвітніх, позашкільних та вищих професійно-технічних закладів освіти, працівники управлінь та відділів Білоцерківської міської ради, КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви», представники громадських організацій, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

 

Інтерактивна гра та вікторина для молоді

    Цього ж дня в інформаційному центрі ЄС на базі Білоцерківського національного аграрного університету відбулася інтерактивна гра для молоді на тему: «Засідання Ради ЄС: як Україна отримала безвіз». У ній взяли участь студенти агрономічного та економічного факультетів БНАУ. Гра-зустріч допомогла пояснити студентам принципи та механізми роботи однієї з найважливіших інституцій Європейського Союзу – Ради ЄС. На прикладі процесу ухвалення рішення про надання Україні безвізового режиму учасники гри не лише розвинули навички спілкування, ведення дебатів, але й зрозуміли, у який спосіб відбувається процес прийняття рішень у Раді ЄС. Побувавши «міністрами», вони могли особисто долучитися до важливих питань щодо відносин між ЄС та Україною. «Голови» ради ЄС взяли участь в активній дискусії. Всі учасники отримали символічні подарунки у вигляді значків, футболок та браслетів.

 

    «Учасники могли на власному досвіді відстоювати позицію не тільки себе як українця, але й як справжнього політика, який турбується про інтереси всієї країни. І от сьогодні студенти мали змогу вжитися в роль і відстоювати позицію своєї держави. Для українців важливо розуміти, як відбувається процес вирішення різних питань Радою ЄС. Ця гра вчить використовувати дипломатичну лексику, і ясно та аргументовано відстоювати свої позиції», – зазначила аналітик, заступник директора ГО «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька, яку запросили спеціально для проведення цієї гри.

 

    Заключною частиною візиту стала вікторина на знання фактів ЄС з фотовиставкою «Впізнай миттєвості твоєї Європи». Учасниками заходу стали небайдужі жителі Білої Церкви, яких залучили до участі представники делегації. Під час вікторини учасники перевірили та вдосконалили знання про Європейський Союз та відносини Україна – ЄС. Найактивніші білоцерківці отримали пам’ятні призи на згадку – футболки, кепки та картини з фотовиставки.

 

    У заході взяли також участь представники громадськості та місцевих ЗМІ.

Білу Церкву відвідала делегація Представництва Європейського Союзу в Україні


Опубліковано: 23 травня 2017 року
Поділитися