Білоцерківська міська рада: Інформація про посилення контролю за туберкульозом УОЗ

     31 січня 2017 р. в м. Біла Церква відбувся круглий стіл «Впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на мультирезістентний туберкульоз і місті» та презентація масштабного проекту USAID «Виклик туберкульозу», де пройшло обговорення завдання Проекту щодо технічної допомоги в організації амбулаторного лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз шляхом надання комплексу послуг, орієнтованих на потреби пацієнта.

 

     Подолання захворюваності на туберкульоз як в місті, в Київській області, так і в державі загалом  має світове значення, адже епідемічна ситуація по ТБ і ВІЛ / СНІД впливає на картину захворюваність в регіоні.

 

     Проект «Виклик туберкульозу» вже реалізовується в Україні з 2015 року та буде продовжуватися до 2020 року в рамках гранду Агенції США з міжнародного розвитку (USAID ).

 

     Виконавцями проекту в Україні є міжнародна  неприбуткова організація РАТН у партнерстві з Нідерландським королівським товариством боротьби з туберкульозом KNCV та ДУ « Український центр контролю за соціальними хворобами МОЗ України».

 

     На даний час реалізація цього проекту розпочинає свою роботу і в Київській області та м. Біла Церква.

 

     У заході взяли участь голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства,  соціального захисту населення і Бігарі Наталія Володимирівна, заступник директора Департаменту охорони здоров’я КОДА Васильєв Сергій  Григорович, заступник міського голови Настіна Ольга Іванівна, головний позаштатний фтизіатр ДОЗ КОДА – Шурипа Василь Петрович, заступник начальника охорони здоров’я БМР Гадіяк Людмила Василівна, координатор проекту РАТН Павлова Ольга Вікторівна, заступник головного лікаря КЗ  КОР «Київський обласний протитуберкульозний диспансер» Сакальська Ольга Петрівна, медичні представники лікувальних закладів міста та Білоцерківської районної лікарні, міського фінансового управління. 

 

     В результаті роботи круглого столу було обговорення стратегії реформування системи реформування системи надання протитуберкульозної допомоги в місті шляхом її інтеграції до закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівня. Технічна допомога в організації на амбулаторному етапі сімейними лікарями, проведення тренінгів для сімейних лікарів та фахівців протитуберкульозної служби в веденні реєстру хворих на туберкульоз, впровадження нових схем лікування в тому числі використання новітніх препаратів,  покращення ведення випадків мультирезистентного туберкульозу сімейними лікарями, неурядових організацій та соціальними службами.

 

     Приємним на цьому заході була присутність та зацікавленість представників Білоцерківської міської ради та Білоцерківської міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), так як пріоритетом є впровадження соціального замовлення на надання послуг хворим на туберкульоз за рахунок коштів міського бюджету із залученням медичних, соціальних працівників та представників інститутів громадського суспільства.

 

     Соціальна складова у боротьбі з туберкульозом має пріоритетне значення, а комплексність у боротьбі з туберкульозом – запорука успіху, щоб надати епідемії туберкульозу зворотної ходи та захистити себе і близьких від цієї тяжкої хвороби.


Опубліковано: 03 лютого 2017 року
Поділитися