Захист безпритульних тварин – основа цивілізованого суспільства

     Головною метою даного заходу було обговорення плану дій та стратегію поводження і регулювання чисельності тварин в нашому місті.

 

     В ході засідання круглого столу присутні обговорили ряд важливих питань. Зокрема, було обговорено та запропоновано внести окремі пропозиції щодо внесення змін до рішенням виконавчого комітету міської ради №1157 від 29 жовтня 2009 року - «Правила утримання собак та котів у місті Біла Церква». Дані пропозиції передбачають обов’язкову ідентифікація домашніх тварин шляхом імплантації мікрочіпа; реєстрацію тварин, як домашніх (по чіпкоду, так і безпритульних по коду, вказаному на кольоровій кліпсі) в єдиній інформаційній базі (https://animal-id.info/ua); стерилізація домашніх тварин віком від 6 міс., окрім тих, які призначені для розведення. Такі дії необхідні для зменшення кількість бездомних собак та кішок, популяція яких збільшується через викидання на вулицю небажаного потомства.

   

     На заході перед присутніми виступив  в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в м. Біла Церква Володимир Вовкотруб, який поінформував стосовно основних пунктів розробленої «Програми охорони та захисту тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2017-2021 роки». Нова Програма передбачає  продовження фінансування заходів по регулюванню чисельності безпритульних тварин (відлов, стерилізація, соціальна евтаназія у разі необхідності);  заходи на придбання мікрочипів для ідентифікації домашніх тварин; утримання та догляд безпритульних тварин після проведення робіт з стерилізації; просвітницька та інформаційно-роз`яснювальна робота серед населення міста; проведення акцій по влаштуванню безпритульних тварин «Візьми собі чотирилапого друга»; робота по проектуванню притулку для безпритульних тварин, з послідуючим будівництвом його за кошти інвесторів (гранти) тощо.

   

     Під час засідання було обговорено питання створення в місті Біла Церква умови для культурного вигулу тварин. Так, в ході заходу було вирішено придбати «ЗООКомплекси» (данні конструкції являють собою спеціально облаштовані екологічними пакетами - бокси для збору екскрементів при вигулі вихованців). Завдяки встановленню таких конструкцій міські газони та тротуари мають стати чистішими .

 

     Також, учасниками круглого столу  було піднято питання передбачення при створені нових місць відпочинку мешканців Білої Церкви (парки, сквери, пляжі, рекреаційні зони) місць для вигулу тварин. Це майданчики, на яких власники можуть вільно та комфортно вигулювати своїх улюбленців під час прогулянок.

 

     По закінченню засідання круглого столу присутнім було презентовано проект притулку для тварин. Так, в цьому році продовжиться робота по проектуванню інженерних мереж даного закладу.  У разі наявності фінансування, можливо облаштування та встановлення вже придбаного утилізатора для утилізації трупів безпритульних тварин та кремації домашніх тварин.

 

    В заході взяли участь представники КП БМР «Агенція стратегічного розвитку м. Біла Церква», громадськість та журналісти місцевих ЗМІ.

Захист безпритульних тварин – основа цивілізованого суспільства


Опубліковано: 03 лютого 2017 року
Поділитися