Біла Церква збереже пам’ять про чеських визволителів

31 серпня Білу Церкву з робочим візитом відвідали заступник Аташе з питань оборони при Посольстві Чеської Республіки в Україні Крістина Врбова та співробітник Інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Віталій Бака.

Метою їх візиту стало обговорення питання збереження поховань та пам’ятників часів Другої світової війни, що пов’язані з історією Чехословаччини, Чеської Республіки або діяльністю чехословацьких легіонерів, які розташовані на території нашої громади.

Під час спілкування з гостями міський голова Геннадій Дикий подякував пані Крістині Врбові за підтримку Чеської Республіки у сьогоднішній боротьбі з російським агресором та зауважив, що наша держава протягом сотень років, як і зараз, мала боротися з імперіалістичними проявами росії. І для того що ця боротьба була максимально успішною – Україна має позбутися всіх наративів та символів, які росія нав’язувала за ці часи.

Проте, Геннадій Анатолійович наголосив - Друга світова війна є частиною історії України і ми шануватимемо і пам’ятатимемо подвиг всіх героїв, які загинули визволяючи Білу Церкву від нацистських загарбників. Тому, могили та пам’ятні знаки, які вшановують захоронених чеських та словацьких солдатів будуть обов’язково збережені у Білій Церкві.

Міський голова також зауважив, що наразі оголошено відкритий архітектурний конкурс на кращу концептуальну пропозицію комплексного благоустрою території парка Слави, метою якого є створити зони вшанування борців за українську незалежність всіх часів. Проєкт-переможець конкурсу буде реалізовуватися після закінчення війни.

 

Присутні обговорили: можливість співпраці чеської сторони з українською в частині можливої реконструкції пам’ятників чеським солдатам на території Парку Слави та на «Висоті 208,4 м»; можливості проведення робіт у рамках чинного законодавства, що стосується декомунізації та деімперіалізації; подальшу співпрацю щодо розвитку туристичної сфери між країнами тощо.

У зустрічі взяли участь заступник міського голови Катерина Возненко, начальник управління культури і туризму міської ради Юлія Ковальська.

Біла Церква збереже пам’ять про чеських визволителів


Опубліковано: 31 серпня 2023 року
Поділитися