Обережно! Кліщі!

Наближаються весняні свята, які традиційно пов’язують з активним відпочинком у лоні природи або з працею на дачних ділянках. Саме тому під час роботи на дачах, прогулянках лісом чи проведенні відпочинку на природі біля лісових масивів, річок та озер необхідно пам’ятати про переносників небезпечних інфекційних хвороб, насамперед кліщів, пік активності яких розпочинається саме в квітні-травні.

 

Кліщі на вигляд нагадують маленьких павучків довжиною від 2 до 4 міліметрів. Після того, як кліщ насмокчеться крові, він значно збільшується в розмірах і стає добре помітним, утворюючи горбик під шкірою. Самі по собі кліщі не є небезпечними, але вони являються переносниками кліщового енцефаліту та деяких інших інфекційних хвороб.

 

Живуть кліщі переважно на листі дерев, у заростях чагарників та високій траві. Кліща можна зустріти не тільки в лісі, але й на дачній ділянці, в міському парку або в сквері. Міцно вчепившись за одяг, кліщ шукає місце для укусу. Ці пошуки можуть тривати більше 3 годин. Якщо за цей час встигнути виявити кліща, то укусу можна уникнути.

 

Багатьох людей цікавить питання, як виглядає енцефалітний кліщ? Він нічим не відрізняється від звичайного, за винятком того, що є переносником небезпечного вірусу. І дізнатися про це можна тільки дослідивши кліща в лабораторних умовах.

 

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, насамперед треба не гаяти часу та звернутися до травмпункту або найближчого медичного закладу, де кліща видалять та нададуть необхідні рекомендації. Фахівці не радять видаляти кліща самостійно, адже при цьому можна внести до ранки інфекцію або розчавити кліща чи не видалити цілком. Але бувають випадки, коли немає можливості звернутися до лікаря. У такому разі видалення проводять самостійно пінцетом чи петлею з нитки. Після видалення місце укусу змащують 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.

 

Видаленого кліща потрібно помістити на шматок вологої марлі у будь-який чистий скляний посуд та віддати для проведення лабораторного дослідження. У будь-якому випадку після видалення кліща необхідно звернутися за консультацією до лікаря.


Щоб захистити себе від укусів кліщів, необхідно:

- йдучи на прогулянку до парку чи скверу, потрібно одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити  кліщів; голову слід покривати головним убором;

- проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома; особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

- під час мандрівок бажано триматися середини стежки;

- звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;

- вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати; не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому;

- якщо разом з вами на лоні природи перебували ваші домашні улюбленці, їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

- використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів), які слід купувати в аптечній мережі; при виникненні алергічних реакцій необхідно негайно звертатися до лікарів.


Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 19 квітня 2018 року
Поділитися