Актуальні питання сьогодення – призначення та перерахунок житлових субсидій

26 червня в м.Біла Церква відбулася прес-конференція для представників міських ЗМІ, в якій взяла участь начальник управління соціального захисту населення міської ради Тетяна Велігорська. Вона поінформувала білоцерківців стосовно актуальних питань призначення та перерахунку житлових субсидій на новий опалювальний період, який наразі проводиться даним управлінням.   


Призначення житлових субсидій за наявності боргів

 

«Заборгованість з комунальних послуг при первинному зверненні за субсидією не впливає на рішення щодо призначення компенсації від держави. Проте за наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг у субсидіантів, субсидію на наступний період 2017-2018 рр. призначатимуть за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу. У такому випадку субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому - з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору», - відмітила начальник управління соціального захисту населення міської ради.

 

Тетяна Велігорська поінформувала, що управлінням зареєстровано 44 660 заяв, які підлягають автоматичному перерахунку. Однак з них 15327 домогосподарств мають прострочену понад 2 місяці заборгованість.

 

«Для підтвердження сплати заборгованості до уваги приймається інформація як від громадян (у вигляді квитанцій або довідок про сплату заборгованості, виданих організаціями-надавачами послуг, наявного договору про реструктуризацію боргу),  так і від організацій-надавачів послуг (у вигляді довідок про сплату заборгованості, списків або електронних файлів).

 

Після отримання інформації про сплату заборгованості субсидіантами у двомісячний строк дію субсидії буде відновлено з травня 2017 р.», - сказала Тетяна Велігорська.


Щодо стану призначення житлових субсидій на новий період

 

З 01 травня 2017 року передбачено врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за чотири квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія. Тобто, при здійсненні розрахунку субсидії на наступний період у травні ц.р. для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно. Таким чином, враховуватимуться більш актуальні доходи, а не доходи за попередній календарний рік.

 

«Управлінням соціального захисту населення щоденно направляються запити про доходи громадян, на підставі яких буде розраховано субсидію з травня 2017 р.  На даний час вже отримано відповіді про доходи одержувачів субсидій з Державної фіскальної служби України та Пенсійного фонду України на 17 500 домогосподарств. Отримана інформація опрацьовується спеціалістами та готується для проведення масового перерахунку субсидій з травня 2017 р.», - зауважила Тетяна Велігорська.

 

Для отримання додаткової інформації про призначення та перерахунок субсидії громадяни можуть звертатися до приймально-консультативного пункту по вул. Підвальна, 28 (ЖЕК №1) та вул. Леваневського, 32 (ЖЕК №7), а також до єдиної приймальні громадян управління соціального захисту населення (пров. Ковальський, 14).


Як отримати гроші у зв’язку з економним споживанням послуг?

 

Начальник управлінням соціального захисту населення міської ради зазначила, що з 01 травня ц.р. передбачено монетизувати залишки невикористаних субсидій на оплату опалення, що виникли у зв’язку з економним споживанням природного газу та електроенергії.

 

«Для споживачів індивідуального опалення (газове опалення та електричне опалення) невикористані суми субсидії в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі.

 

Розрахунок невикористаних сум субсидій проводиться організаціями-надавачами послуг (списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії надані до 01 червня ц.р. управлінню соціального захисту населення підприємствами – надавачами послуг).

 

Управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради повідомлено  зазначених осіб про необхідність подання до 01 вересня заяви, в якій вказуються необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі. Такі повідомлення, із зразком заяви про виплату частини невикористаної субсидії, направлені на адреси одержувачів субсидій.

 

Таким чином, 4678 домогосподарств мають отримати готівку за невикористану субсидію на оплату індивідуального газового опалення на загальну суму  2 940 207 грн та 28 домогосподарств - на оплату індивідуального електричного опалення на загальну суму  3 668 грн»,- поінформувала Тетяна Велігорська.

 

Крім того, начальник управлінням соціального захисту населення міської ради відмітила, що з травня 2016 року постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 р. №534 затверджений Порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення. Це означає, що по закінченню опалювального періоду організації-надавачі послуг здійснюють розрахунки сум невикористаних субсидій та повертають їх до державного бюджету.

 

З 01.05.2017р. передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.


Для довідки

 

У випадку розрахунку невикористаних сум субсидій за централізоване опалення можливі декілька варіантів повернення коштів, а саме:

 

1. якщо багатоквартирний будинок обладнаний тепловим лічильником, то розрахунок невикористаних сум субсидій здійснюється КП БМР «Білоцерківтепломережа» по закінченню опалювального періоду згідно із Порядком, затвердженим постановою КМУ від 23.08.2016 р. № 534.

 

2. якщо багатоквартирний будинок не обладнаний тепловим лічильником та:

- нарахування  плати  за  послугу з централізованого опалення у разі  відсутності  засобів  обліку  теплової енергії з урахуванням фактичної  температури  зовнішнього  повітря відповідно до пунктів 40-48   Правил   надання   послуг   з  централізованого  опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою  Кабінету  Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630
 

 

АБО

 

нарахування плати  за  послугу з централізованого опалення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016р. N 865 "Про особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/17 року", то перерахунок здійснюється управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради.

 

Так, по закінченню опалювального періоду 2016-2017 р.р. управлінням був здійснений перерахунок раніше призначених субсидій на послугу з централізованого опалення без теплових лічильників.

 

З метою уникнення відображення заборгованості через невірну оплату споживачам необхідно перевірити свою плату в КП  БМР «Білоцерківтепломережа».


У випадку, коли багатоквартирний будинок не обладнаний тепловим лічильником може бути 2 варіанти оплати, а саме:

 

І варіант

Якщо субсидію нараховано з урахуванням фактичної опалювальної площі квартири, то  громадяни зобов’язані  щомісяця сплачувати за централізоване опалення обов’язкову частку платежу.

 

ІІ варіант

Якщо субсидію нараховано в межах соціальної норми житла та є понаднормова площа квартири, то  громадяни зобов’язані  щомісяця сплачувати за централізоване опалення обов’язкову частку платежу + повну вартість послуги за понаднормову площу.

 

 


Опубліковано: 26 червня 2017 року
Поділитися