6 березня - Всесвітній день боротьби з глаукомою

    Щороку, 6 березня, у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою. Цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми - WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою - WGPA. А від 9 до 15 березня на Київщині триватиме Тиждень боротьби з глаукомою.

   

   Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій. За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», в даний час глаукома - одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість глаукомних хворих у світі вже доходить до 100 млн. чоловік. При цьому з 28 млн. сліпих у світі, майже кожен п’ятий (13,5%),  втратив зір у зв’язку з цим захворюванням. В лікувально-профілактичних закладах міста перебуває на обліку 496 хворих на глаукому.

 

Діагностика

     

    Діагноз ставиться офтальмологом. Діагностика відбувається в кілька етапів, Спершу лікар вимірює тиск всередині ока. Це здійснюється за допомогою пневмотонографа  -  спеціальної апаратури, яка фіксує тиск за допомогою стиснутого повітря. Тиск не повинен  перевищувати 24-25 міліметрів  ртутного стовпчика.

 

    В офтальмологічне обстеження входить також вивчення очного дна і зорового нерва за допомогою щілинної лампи, а також проведення томографії зорового нерва спеціальним очним томографом. Крім цього, вважається важливим визначення чутливості нерва, обстеження полів зору пацієнта, проведення ультразвукового дослідження ока, проведення гоніоскопії (вивчення кута камери ока) для того, щоб визначити ступінь руйнування дренажної системи.

                                       

Профілактика глаукоми

 

         Є можливість уникнути появи глаукоми, проходячи регулярні обстеження у офтальмолога. Треба постійно проводити моніторинг очного тиску, не допускаючи його перевищення вище допустимого рівня. У разі, якщо найближчі родичі страждали від глаукоми, потрібно бути більш уважним: тримати під контролем очний тиск, проходити регулярне обстеження очного нерва, а також проводити його томографію. Існують краплі проти глаукоми, які, найчастіше, призначаються лікарем. Треба обов’язково дотримуватися графіка  їх прийому і не пропускати жодного дня. Тільки при такому ретельному підході можна уникнути виникнення і розвитку захворювання, тим самим  зберігши зір і високий рівень зорових функцій.

  «Світильник для тіла є око» - говориться в Біблії. Бережіть свій зір, систематично відвідуйте окуліста. Пам’ятайте - найважливішим чинником для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення!

                 

Управління охорони здоров’я міської ради


Опубліковано: 06 березня 2017 року
Поділитися