38 річниця Чорнобильської трагедії: лихо, яке неможливо забути

26 квітня в Білоцерківській громаді відбувся мітинг та покладання квітів до 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Усі ми будемо пам’ятати 26 квітня 1986 року як день Чорнобильського лиха, болі та суму. Забути це і викреслити з нашої пам’яті неможливо. Минають роки після аварії, а біль – не вщухає, людей, яким довелося пережити ті страшні події, не покидає тривога. І слово «Чорнобиль» в їхній пам’яті завжди полум’янітиме чорним вогнищем скорботи…

Під час заходу виступив секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, який наголосив, що 26 квітня – це чорний день не тільки для історії України, але й для всього світу. А також поділився власними спогадами про цей день:

«Я пам’ятаю цей день, мені тоді було 10 років. Як, мабуть, і більшість українців, ми були на городі. Засобів інформації та мобільних телефонів, як сьогодні, тоді не було. Сусідка підійшла до моєї бабусі і щось сказала. У моїх батьків та рідних після цього була паніка. Ми не розуміли, що сталося. Нас, малих дітей, змушували пити йод. Але ми точно не знали, що насправді відбувається, тому що радянська влада все приховувала від нас, і тільки втручання цивілізованого світу примусило сказати правду… Сьогодні ми щодня стикаємося з наслідками цієї страшної трагедії. За показниками смертності від онкологічних захворювань Біла Церква посідає 2 місце; в нашому місті проживає близько 7 тисяч людей, які постраждали від цієї жахливої катастрофи. Ми повинні все життя зберігати та передавати молодому поколінню пам’ять про людей, які поклали своє життя заради того, щоб убезпечити увесь світ від наслідків цієї жахливої трагедії. Це всі загиблі ліквідатори, а також військові, які в 2022 році захищали Чорнобильську АЕС від повторного лиха, працівників самої ЧАЕС. Вічна їм пам’ять!»

Ліквідатор І категорії Григорій Тіга у своєму виступі пригадав, що в 86-му році працював в охороні Чорнобильської атомної станції, й одразу після аварії вже брав участь у ліквідації її наслідків. Також наголосив, що всі працівники ЧАЕС із честю та совістю віддавали свій громадянський обов’язок, рятуючи нашу державу та світ від страшного лиха. Також виконав пісню, написану на власні вірші, про сьогоднішню боротьбу України з видимим ворогом – росією.

Пам’ять загиблих, померлих і ненароджених жертв чорнобильського лиха, а також пам’ять воїнів, які сьогодні віддають своє життя за незалежну Україну, учасники заходу вшанували хвилиною мовчання.

До пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін» учасники мітингу поклали квіти.

Цього ж дня відбулося покладання квітів до знаку «Загиблим героям – пожежним», що в Парку Слави.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Возненко, депутати міської ради, радник міського голови Микола Антонюк, представники Білоцерківської районної влади, ДСНС, поліції, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

 

38 річниця Чорнобильської трагедії: лихо, яке неможливо забути


Опубліковано: 26 квітня 2024 року
Поділитися