26 червня – Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу

26 червня 2018 року в Україні проводиться Міжнародний день боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків

 

Основний зміст заходів, присвячених цьому Дню – просвітницька робота як один з методів боротьби з небезпечною хворобою

 

Наркоманія – це залежність людини від постійного прийому певних психотропних наркотичних речовин як рослинного походження, так і синтетичних.

 

В Україні налічується до 425 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків, третина з них – жінки. Особливо проблема наркоманії в Україні стосується молоді. Як свідчить статистика, в країні йде невпинний процес поширення наркоманії серед неповнолітніх. Наркоманія в Україні збільшується на 8% за рік – тенденція, одна з найвищих у світі. 70% наркоманів – молодь до 25 років. Якщо врахувати «поправочний» коефіцієнт Всесвітньої організації охорони здоров’я, то прихована кількість споживачів наркотиків в 10-15 разів більша від зареєстрованої. За даними Міністерства охорони здоров’я України, кожен п’ятий підліток у віці 14 років вже спробував наркотики. Переважна кількість наркозалежних – це молоді люди у віці до 24 років, які, по суті, є генофондом нації.

 

Більшість опитаних учнів та студентів повідомили, що вони легко можуть дістати наркотики на дискотеці, у барі, на вулиці у торговців наркотиками. Таким чином, вживання наркотиків достатньо широко доступне і поширене серед різних верств населення і особливо – молоді.

 

На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників країни стають все більш загрозливими. З кожним днем збільшується частка неповнолітніх і підлітків, які споживають наркотики, збільшується і число жінок, звиклих до цієї страшної залежності. Суспільство дуже стурбоване проблемою наркоманії. Якщо 3-4 роки тому середній вік юних наркоманів становив 16-17 років, то на сьогодні цей показник знизився до 13-14 років. За статистичними показниками за останні десять-дванадцять років збільшилося в сім разів число жінок, які вживають наркотичні та психотропні препарати.

 

Підлітку може завдати шкоди будь-який наркотик. Усі речовини, офіційно занесені в список наркотичних препаратів, заборонених до вживання без рекомендацій лікаря, шкодять здоров’ю і викликають фізичне звикання. У підлітків – найшвидше. Підліткова наркоманія – найнебезпечніша.

 

Основні симптоми вживання наркотиків підлітками:

-  блідість шкіри або її  нездорове почервоніння;
-  розширення або звуження зіниць;
-  почервонілі очі і каламутний погляд;
-  уповільнена мова і порушення координації рухів;
-  порушення сну (занадто тривалий або безсоння).

 

Усе це поведінкові чинники, які повинні змусити батьків задуматися і зайнятися обережною перевіркою контактів своїх чад, кола їх спілкування, речей у кімнаті або особистому куточку підлітка. Ви можете виявити там трубочки, ложечки, порожні або заповнені не зрозумілою речовиною пляшечки, капсули, таблетки.

 

Виявивши перераховані вище ознаки прийому наркотичних препаратів, обов’язково зверніться за порадою до лікаря-нарколога. Фахівець вислухає Вас, дасть слушні поради, підтвердить Ваші підозри або, навпаки, розвіє їх.


Бережіть своїх рідних і близьких, будьте уважними одне до одного!

Інформація від управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 26 червня 2018 року
Поділитися