22 червня навіки залишиться в нашій пам'яті як День Великої Скорботи...

21 червня, напередодні  Дня скорботи  і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни в Україні, в м.Біла Церква відбувся мітинг.  

Друга світова війна розпочалася 01 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі. Найстрашнішими були перші роки війни. Для України таким став - 1941. Шквал крові, болю і смерті. Це був один із найдовших років у житті тих, кому вдалося пережити весь цей жах на нашій землі. А багатьом не судилося.

Кожен раз у цей День ми згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни. Про тих, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу. Про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані.

775 осіб, загиблих на території міста та померлих в госпіталях було відомо. За останнє десятиріччя пошуковцями та відділом культури та туризму Білоцерківської міської ради встановлено 856 прізвищ військових, які залишилися лежати в землі Білоцерківщини. Їхні прізвища увіковічені на плитах на Кургані та у меморіальному комплексі в Парку Слави.

У Парку Слави знаходиться 7 братських поховань. У першій могилі 420 воїнів. Завдяки проведеній роботі, на сьогодні 80 прізвищ встановлено, але решта ще залишилися невідомими. В решті могил поховано 1537 воїнів, прізвища яких викарбувані на могильних плитах. Окремо поховані 88 воїнів Чехословацької бригади.

Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Ми передаємо це з покоління в покоління. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях. Вона є в наших національних календарях. Але знову стріляють гармати і знову гинуть наші солдати. У ході мітингу було вшановано пам’ять воїнів і мирних жителів полеглих в боях Другої світової та сьогоднішньої неоголошеної війни хвилиною мовчання.

В пам'ять про мільйони загиблих, замордованих і закатованих людей, в знак шани, любові до свого коріння, до свого народу присутні поклали квіти до Вічного вогню та до братських могил.

22 червня навіки залишиться в нашій пам'яті як День Великої Скорботи...


Опубліковано: 21 червня 2019 року
Поділитися