145 років з дня народження Блаженної Матері Єлизавети Рози Чацької

23 жовтня на базі Білоцерківської школи мистецтв №1 ім. Юрія Павленка  відбувся мистецький захід з нагоди 145-річчя з дня народження Блаженної Матері Єлизавети Рози Чацької. 

Роза Чацька народилася 22 жовтня 1876 року в Білій Церкві, була хрещена у Костелі Святого Івана Хрестителя. Батько Рози був адміністратором володінь в Україні у родині Браницьких й народилася вона саме у Зимовому палаці, приміщенні теперішньої школи мистецтв №1.  Її хрещеними батьками були Антоній Потоцький та Марія Браницька. 

Блаженна Матір Єлизавета Роза Чацька заснувала Товариство опіки над незрячими, а згодом – Згромадження Францисканок Служебниць Хреста, які опікуються навчанням та вихованням незрячих дітей і молоді. За рішенням Папи Франциска беатифікація Єлизавети Рози Чацької відбулася  12 вересня ц.р.  (детальніше :https://new.bc-rada.gov.ua/pro_misto/novyny/yelyzaveta_roza_chatska_urodzhenka_biloi_tserkvy.html).

Померла матір Роза 1961 року в Польщі. 

 

На захід з нагоди 145-річчя з дня народження Блаженної Матері Єлизавети Рози Чацької завітала польська делегація з Варшави (Польща) під головуванням генеральної Матері ордену Францисканок Сестри Юдити, ректора релігійної інституції та сестер Францисканок.

 

Під час заходу присутнім розповіли про життєвий шлях видатної особистості, якою була Роза Чацька та її справи в Ордені св.Франциска з опіки над незрячими. Доля Блаженної була складною і важкою, їй довелося пережити неабиякі випробування, але вона залишилася, доброю, людяною, позитивною. Вона присвятила себе служінню Богу й людям і, без перебільшення, її життя може стати прикладом для багатьох.

 

У ході заходу директор школи мистецтв №1 Леся Крижешевська поінформувала про співпрацю закладу із Сестрами Францисканками Служницями Хреста, з Посольством Республіки Польща в Україні. Варто наголосити, що з присвятою пам’яті Матері Чацькій  було започатковано Міжнародний фестиваль-конкурс україно-польського мистецтва «Музичні зустрічі в Зимовому палаці».

 

Під час  заходу учні школи мистецтв №1 ім. Юрія Павленка дарували свою творчість присутнім, виконуючи музичні твори.

 

Від імені колег Сестра Юдита вислова слова вдячності за запрошення відвідати будинок, де народилася Роза Чацька, відмітила, що приємно бачити і чути творчість й музику у цій будівлі, оскільки Блаженна Матір Чацька дуже любила музику.

На згадку про візит Сестра Юдита подарувала закладу портрет засновниці Згромадження Францисканок Служебниць Хреста з часточкою мощей другого ступеню - фрагменту пов’язки на око Рози Чацької, якою вона користувалася після поранення під час Другої Світової війни (до другого ступеня мощей належать речі, якими користувалися святі особи, наприклад, одяг, предмети релігійного вжитку, вервиці, книги).

Директор школи мистецтв №1 ім. Юрія Павленка Леся Крижешевська в сою чергу подарувала картину із зображенням приміщення закладу, автором якої є художниця, викладачка даної школи Олена Яросевич.
  У мистецькому заході взяли участь заступник міського голови Катерина Возненко, начальник відділу культури і туризму міської ради Юлія Ковальська.

145 років з дня народження Блаженної Матері Єлизавети Рози Чацької


Опубліковано: 23 жовтня 2021 року
Поділитися