Єлизавета Роза Чацька – уродженка Білої Церкви!

12 вересня у Білій Церкві відбулися заходи з нагоди беатифікації Єлизавети Рози Чацької.

Мати Єлизавета Роза Чацька народилася 1876 року в Білій Церкві, а померла 1961 року в Польщі. У 22 роки вона втратила зір. Заснувала Товариство опіки над незрячими, а згодом – Згромадження Францисканок Служебниць Хреста, які опікуються навчанням та вихованням незрячих дітей і молоді. За рішенням Папи Франциска беатифікація Єлизавети Рози Чацької відбулася  саме12 вересня ц.р. у Варшаві. За ініціативи Посольства Республіки Польща в Україні було прийнято рішення одночасно провести подячну святу месу за беатифікацію у Білій Церкві – а саме у приміщенні колишнього Зимового палацу Графів Браницьких  (теперішня школа мистецтв №1) – де народилася Єлизавета Роза.

Цього дня до міста завітали поважні гості: єпископ Києво-Житомирської дієцезії в Україні (римо-католицька церква в Україні) Віталій Кривицький; Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Цвхоцький з дружиною; Надзвичайний і Повноважний посол Аргентинської республіки Елена Летісія Мікусінскі; Генеральний консул Республіки Польща в Україні Дрота Дмуховська, а також священослужителі з України і Польщі  та парафіни з міст Біла Церква, Києва, Фастова, Житомира, діти з місцевого товариства сліпих та ін.

У рамках свята відбулася подячна свята меса за беатифікацію Єлизавети Рози Чацької, яку провів єпископ Києво-Житомирської дієцезії в Україні Віталій Кривицький. Єпископ згадав роки життя блаженної Єлизавети та шлях її служіння задля допомоги незрячим, зазначивши, що вона стала надзвичайною в очах Божих, а сьогодні  церква визнає її святою.

Під час заходу діти з місцевого товариства сліпих подарували єпископу Євангеліє надруковане шрифтом Брайля.

До присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Дякую що завітали до нас у Білу Церкву. Це справді вагома подія і ми пишаємося, що на нашій землі народилася така знана і свята постать, яка заснувала справу для підтримки та виховання незрячих людей.  На жаль наш світ лише нещодавно почав змінюватися та ставати лояльним до людей з обмеженими фізичними можливостями, а матір Єлизавета Роза Чацька більш як сто років тому, будучи самою незрячою, створювала школи та установи для сліпих дітей. Це є прикладом і для сучасного світу».

Під час заходу також виступили й поважні гості та відбувся святковий концерт за участю випускників Білоцерківської школи мистецтва №1  ім.Ю.Павленка (директор – Леся Крижешевська).

Всі бажаючі мали змогу відвідати приміщення, де народилася матір Єлизавета Роза Чацька та побувати в коселі Святого Івана Хрестителя, де її було хрещено.

На заходах була присутня заступник міського голови Катерина Возненко.

 

Єлизавета Роза Чацька – уродженка Білої Церкви!


Опубліковано: 12 вересня 2021 року
Поділитися